Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul de la Chișinău începe discuțiile asupra bugetului pentru anul 2018

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM
Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații de la Chișinău încep dezbaterile asupra bugetului țării pentru anul viitor

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 și proiectele legilor fondurilor asigurărilor sociale și a asigurărilor obligatorii de asistență medicale au ajuns în Parlamentul Republicii Moldova. 

Cele trei documente financiare ale țării au fost avizate săptămâna trecută de Guvern. Proiectele au fost înregistrate la secretariatul Parlamentului și urmează să fi dezbătute și avizate de comisiile parlamentare și votate de plenul Legislativului. Legea bugetului de stat urmează să fie votată în trei lecturi.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În anul 2018, impozitele și taxele vor crește

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de 3 la sută, o majorare a exporturilor de 8 la sută și o sporire a importurilor de 6 la sută.

Veniturile bugetului de stat pentru anul viitor constituie 36,6 miliarde de lei, în creștere cu 8,4 la sută față de bugetul de stat rectificat pentru anul 2017. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. 

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 9,3 la sută față de bugetul de stat rectificat pentru 2017. Cheltuielile se vor mări pe fundalul majorărilor salariale planificate, a creșterii nivelului pensiilor, a realizării altor măsuri în domeniul protecției sociale și în cel al educației.

Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei. Acesta va fi finanțat din surse externe și sursele interne: inclusiv mijloace din privatizarea patrimoniului public și din vânzarea activelor băncilor aflate în proces de lichidare.

Fluxul de știri
0