Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Începe Postul Nașterii Domnului pentru cei care țin Crăciunul pe 7 ianuarie

© Photo : zillow.comCasa lui Moș Crăciun de la Polul Nord
Casa lui Moș Crăciun de la Polul Nord - Sputnik Moldova
Abonare
Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii, este ţinut cu stricteţe în întreaga lume

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. La 28 noiembrie, creștinii ortodocși care sărbătoresc Crăciunul pe data de 7 ianuarie intră în Postul Nașterii Domnului. 

Postul Crăciunului durează 40 de zile, printre care sunt multe cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru şi este aşteptat preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului.

Anul acesta lăsatul de sec se face luni seară. Postul Crăciunului începe de marți, 28 noiembrie, şi se încheie în 7 ianuarie. Ziua din Ajunul Crăciunului, 6 ianuarie, este o zi de post aspru.

Во время всенощного богослужения в честь праздника Рождества Христова в Кафедральном Соборе Христа Спасителя в Калининграде. - Sputnik Moldova
Societate
De ce sărbătoresc moldovenii Crăciunul de două ori

Postul Nașterii Domnului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al nouălea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn şi se bea vin. Sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte. 

În ultima zi a Postului Crăciunului (6 ianuarie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.

Creștinii care sărbătoresc Crăciunul pe data de 25 decembrie, au intrat în Postul Nașterii Domnului pe data de 15 noiembrie. 

© Sputnik / Nicolai KibichDatini de Crăciun și Anul Nou în Moldova
Datini de Crăciun și Anul Nou în Moldova - Sputnik Moldova
Datini de Crăciun și Anul Nou în Moldova
Fluxul de știri
0