Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru elevii din Transnistria. Decizia luată de Chişinău şi Tiraspol

© Sputnik / Е. Кузин / Accesați arhiva multimediaПамятник Русской Славы в Бендерах в честь столетия вхождения Бессарабии в состав России
Памятник Русской Славы в Бендерах в честь столетия вхождения Бессарабии в состав России - Sputnik Moldova
Abonare
Chișinăul și Tiraspolul au luat mai multe decizii comune care propulsează efoturile de soluționare a problemei transnistrene la un nou nivel

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene din partea Chişinăului şi a Tiraspolului au semnat patru decizii protocolare care reglementează domeniile educației, al agriculturii și al telecomunicațiilor.

Astfel, s-a convenit să fie asigurată libera circulație a profesorilor și a elevilor instituțiilor de învățământ cu predare în grafie latină din stânga Nistrului. Totodată, școlile vor fi asigurate cu materiale didactice și cele necesare pentru desfășurarea procesului educațional. Tarifele achitate de instituţiile de învăţământ pentru serviciile comunale vor fi micșorate, iar plata pentru chiria clădirilor va fi simbolică.

Открытие моста Гура Быкулуй - Бычок - Sputnik Moldova
Politică
Chişinăul şi Tiraspolul, împreună la deschiderea podului peste Nistru

În același timp, a fost reglementat și procesul de apostilare a diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior din regiunea transnistreană. Această măsură va permite absolvenților acestor instituţii să-și continue studiile peste hotare, inclusiv în ţările Uniunii Europene.

O altă decizie aprobată ține de asigurarea accesului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca. În acest scop, a fost creat cadrul necesar pentru restabilirea Mecanismului de prelucrare a pământurilor din anul 2006, care va permite proprietarilor și fermierilor din satele Doroțcaia, Cocieri, Coșnița, Molovata Nouă, Pohrebea, Pârâta și Vasilievca să-și prelucreze terenurile fără  impedimente.

De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru restabilirea conexiunii de telefonie fixă și mobilă, dar și a infrastructurii din domeniul comunicațiilor electronice dintre cele două maluri ale râului Nistru.


Fluxul de știri
0