Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chişinăul şi Tiraspolul, împreună la deschiderea podului peste Nistru

© Photo : Facebook / Guvernul Republicii MoldovaОткрытие моста Гура Быкулуй - Бычок
Открытие моста Гура Быкулуй - Бычок - Sputnik Moldova
Abonare
Pavel Filip şi Vadim Krasnoselski au participat astăzi la deschiderea podului peste râul Nistru, care este parte a drumului ce leagă Chișinăul și Odessa

CHIŞINĂU, 18 nov — Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a participat sâmbătă, împreună cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la inaugurarea unui pod peste râul Nistru. Acesta leagă localitățile Gura Bâcului şi Bâcioc, informează serviciul de presă al Guvernului. La eveniment au fost prezenţi și reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2".

Podul a fost deteriorat în 1992 și reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni, însă nu a fost dat în exploatare.

Premierul moldovean a menționat că deschiderea podului reprezintă încă o etapă în realizarea obiectivului Guvernului de a elimina toate barierele în calea liberei circulaţii a cetăţenilor, mărfurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului.

„Este un eveniment simbolic şi salut această abordare pragmatică, care este un pas înainte în eliminarea barierelor de circulaţie", a spus Pavel Filip.

Filip a menţionat că deschiderea podului aduce şi o îmbunătăţire economică.

Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Exclusiv: procesul de reintegrare a Transnistriei va începe în 2018

„Circulaţia mărfurilor înseamnă şi dezvoltare de infrastructură, înseamnă şi mişcare economică", a subliniat Pavel Filip.

După deschiderea simbolică a podului, Prim-ministrul Pavel Filip și liderul de la Tiraspol,Vadim Krasnoselski, au avut un schimb de opinii pe marginea unor subiecte actuale de pe agenda procesului de negocieri în reglementarea problemei transnistrene. În context, șeful Executivului și-a exprimat speranța că noua runda de negocieri în formatul „5+2", ce va avea loc în perioada 27-28 noiembrie curent, la Viena, va contribui la identificarea unor soluţii viabile pentru conflictul transnistrean şi pentru statutul juridic special al regiunii, bazat pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

© Photo : Facebook / Guvernul Republicii MoldovaPavel Filip și Vadim Krasnoselski
Pavel Filip și Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova
Pavel Filip și Vadim Krasnoselski

Amplasarea privilegiată a podului oferă cea mai rapidă modalitate de deplasare dintre Chișinău și Tiraspol. De asemenea, acesta este parte a drumului internaţional M-14, care leagă Chișinăul și Odessa, şi a coridorului european nr. 9, ce leagă Balcanii cu Odessa, Kievul și cu alte destinații importante.

Fluxul de știri
0