Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul de la Chișinău a votat o lege anti-lene

© Sputnik / Евгений ПанасенкоMaturator Дворник
Maturator Дворник - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă vor să-și păstreze ajutorul social care îl primesc de la stat, șomerii vor trebui să muncească în folosul localității în care trăiesc

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Ajutorul social ar putea să nu mai fie alocat familiilor care primesc aceste prestații sociale și refuza să muncească în folosul comunității. Deputații moldoveni au votat joi, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens. 

Potrivit documentului, șomerii înregistrați la Agenția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor avea obligația să presteze activități de interes comunitar.

lei, леи - Sputnik Moldova
Societate
Statul va controla pe ce cheltuie banii beneficiarii de ajutor social

Vor face excepție de la acest act normativ familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30 la sută inclusiv din nivelul venitului lunar minim garantat, ceea ce constituie 288 de lei, sau șomerii din cadrul familiilor beneficiare care se află în una din situațiile ce nu permite antrenarea în activități de interes comunitar, specificate de Guvern. 

”Excluderea de la prestarea activităților de interes comunitar a familiilor pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30 la sută din nivelul venitului lunar minim garantat va servi drept motivare de a solicita prestația de ajutor social, chiar și în mărime mică”, a declarat Anastasia Oceretnâi, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, autor al proiectului.

Responsabil pentru îndeplinirea activităților de interes comunitar va fi primarul care va întocmi un plan anual de acțiuni de interes comunitar, va ține evidența persoanelor care realizează asemenea activități, precum și va raporta lunar structurii teritoriale de asistenţă socială lista persoanelor care au efectuat şi care au refuzat efectuarea activităţilor de interes comunitar.

În scopul prevenirii abuzurilor și favorizării unor beneficiari din partea primăriilor, orele de prestare a activităților de interes comunitar se vor calcula proporțional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu va depăși 40 de ore pe lună.

Conform datelor statistice colectate din Sistemul Informațional Automatizat ”Asistența Socială”, în mediu lunar din numărul total de beneficiari de ajutor social, aproape 3 mii de familii au componența sa un membru șomer, iar circa 700 de familii au valoarea ajutorului social de până la 288 de lei pe lună.

Fluxul de știri
0