CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Asistentul social va avea dreptul să verifice pe ce cheltuie beneficiarul banii din ajutorul social acordat de stat. Potrivit Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social, ce urmează să fie aprobat marți de Guvernul de la Chișinău, beneficiarul de ajutor social trebuie să cheltuie banii în folosul familiei, în special pentru satisfacerea necesităţilor privind alimentaţia, vestimentaţia, locuinţa, igiena, îngrijirea medicală, educaţia şi şcolarizarea obligatorie a copiilor.
În acest sens, între beneficiar și Direcția asistență socială și protecție a familiei va fi semnat un Acord de cooperare, prin care primul se va obliga să utilizeze ajutorul social primit pentru satisfacerea necesităților familiei privind alimentația, vestimentația, locuința, igiena, îngrijirea medicală, educația şi școlarizarea obligatorie.
Asistentul social sau managerul de caz va avea dreptul să efectueze evaluarea necesităților și întocmească un plan de asistență în scopul ghidării familiei de a realiza angajamentele asumate.
O comisie creată de Direcţia asistenţă socială şi protecţie a familiei va efectua verificări privind corectitudinea utilizării ajutorului social și întocmi raportul de utilizare a acestuia.
În cazul constatării de către comisie a neîndeplinirii repetate a obligaţiilor, dreptul la prestația de ajutor social sau la ajutor pentru perioada rece a anului va fi stopat.
Pentru familiile cu copii în situaţie de risc, managerul de caz este responsabil de monitorizarea utilizării ajutorului social conform prevederilor acordului de cooperare și planului individualizat de asistență, folosind în calitate de criteriu de bază în procesul monitorizării satisfacerea necesităților familiei, precum și respectarea interesului superior al copilului.