Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viceministru, demis din funcție și cu dosarul în judecată

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii Anticorupţie au deferit justiţiei cauza penală de învinuire a viceministrului Finanțelor, Maria Cărăuș, într-un dosar de corupție

CHIȘINĂU, 22 nov — Sputnik. După ce Maria Cărăuș a fost demisă, ieri, în cadrul ședinței Guvernului, din funcția de viceministru al Finanțelor, Procuratura Generală a anunțat că dosarul penal de învinuire a acesteia a ajuns în instanță.

Funcționara este învinuit într-un dosar ce vizează acte de corupţie, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitaţii publice.

Pe de altă parte, prim-ministrul Pavel Filip i-a mulțumit Mariei Cărăuș pentru activitatea desfășurată în cadrul Guvernului.

Кабинет министров - Sputnik Moldova
Politică
Ședința de Guvern a început cu demisii

"Am cunoscut-o ca pe o persoană competentă pe domeniul pe care l-a reprezentat", a declarat șeful Cabinetului de Miniștri.

Potrivit materialelor cauzei penale, în vara acestui an, viceministra Finanţelor, cunoscând că, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a dispus alocarea a 15 milioane lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei medico-sanitare publice "Spitalul Clinic Republican", ar fi încercat să convingă reprezentanţii spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei.

Funcţionara ar fi dat de înțeles că, pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă. Aceasta ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017 când se va rectifica bugetul.

În continuare, Cărăuș i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii ce practică afaceri în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei (conform estimărilor procurorilor, aceasta reprezintă suma de 425 de mii de lei).

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostei funcționare. Maria Cărăuș se află actualmente în arest preventiv.

НЦБК CNA - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată cine l-a denunțat pe viceministrul Finanțelor la Procuratura Anticorupție

În privința reprezentanților agentului economic din domeniul construcţiilor, ce urma să participe la licitaţia publică din 11 octombrie 2017 procurorii au disjuns cauza penală în procedură separată, deoarece oamenii de afaceri pledează vinovați și au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției.

Dacă va fi recunoscută vinovată de comiterea corupţiei pasive şi active, fosta viceministră riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8 la 10 mii unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Amintim că Maria Cărăuș a fost reținută de procurorii anticorupție la 6 octombrie, împreună cu trei oameni de afaceri, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitaţii publice.

Cabinetul de Miniștri a susținut ieri solicitarea de demisie înaintată de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, iar premierul Filip i-a mulțumit pentru munca depusă la Guvern.

Fluxul de știri
0