Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cine l-a denunțat pe viceministrul Finanțelor la Procuratura Anticorupție

© Sputnik / Мирослав РотарьНЦБК CNA
НЦБК CNA - Sputnik Moldova
Abonare
Viceministrul Finanţelor Maria Cărăuș şi trei oameni de afaceri au fost reţinuţi pentru tentativă de trucare a unor licitaţii

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Procurorii Anticorupţie şi ofiţerii CNA i-au reţinut, vineri, pe viceministrul Finanțelor Maria Cărăuș, dar şi pe trei oameni de afaceri, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitaţii publice. Cărăuș şi reprezentanţii agentului economic sunt suspectaţi de corupere pasivă şi activă.

Potrivit procurorilor, viceministrul a încercat să exercite presiune asupra unor angajați ai Spitalului Clinic Republican (SCR). Cărăuș le-ar fi declarat că instituția va primi suma alocată de Guvern de 15 milioane de lei doar dacă ea va primi un comision.

Min Fin - Sputnik Moldova
Societate
Viceministrul Finanțelor a fost reținut de procurorii anticorupție

Cabinetul de Miniștri a dispus, în data de 19 iulie, alocarea unei sume de 15 milioane de lei Instituţiei Medico-Sanitare Publice ”Spitalul Clinic Republican” pentru consolidarea bazei tehnico-materiale. Banii erau alocați din Fondul de Rezervă al Guvernului. 

”Funcţionara ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017, când se va rectifica bugetul”, potrivit procurorilor Anticorupție. 

Viceministrul Finanţelor i-ar mai fi cerut reprezentantului SCR să favorizeze reprezentanţii unor companii care practică afaceri în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei.

Procurorii şi CNA au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă şi activă. Asta după ce reprezentantul SCR a denunţat fapta. Pentru confirmarea probatoriului, astăzi au fost efectuate percheziţii la domiciliile, automobilele, oficiile şi birourile de serviciu ale viceministrului Finanţelor şi agenţilor economici implicaţi.  

Legislaţia în vigoare prevede  de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 de mii la 500 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Fluxul de știri
0