Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cazul lui Andrei Brăguța, discutat în Parlamentul de la Chișinău

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au abordat cazul lui Andrei Braguța, care a murit la 10 zile de la plasarea în izolatorul de detenție preventivă din Chișinău.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Prevenirea torturii și a relelor tratamente în penitenciare, în instituțiile de detenție preventivă și cele psihiatrice a constituit subiectul audierilor publice, desfășurate miercuri de Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cazul Andrei Brăguță ia o nouă întorsătură. Ar putea fi schimbate cauzele morții

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Dorin Purice, a declarat că, potrivit planului de acţiuni privind reducerea relelor tratamente, abuzului şi discriminării faţă de persoanele aflate în custodia poliţiei, urmează a fi renovate 15 izolatoare regionale de detenţie provizorie, achiziţionate 15 de unităţi de transport specializate, precum și renovate circa 100 de celule. 

”În prezent, 50 la sută din celulele existente nu sunt funcționale deoarece nu corespund condițiilor minime necesare”, a precizat Purice.

Deputații au abordat și cazul lui Andrei Brăguța, care, în luna august, a decedat în penitenciar. Secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatol Munteanu, a declarat că acest caz tragic a impus crearea unei comisii speciale, care, în prima decadă a lunii decembrie, va înainta propuneri de modificare a legislației și de îmbunătățire a cadrului interdepartamental.

Parlamentarii au adresat întrebări privind cazurile de încălcare a condițiilor de întreținere în instituțiile medicale psihiatrice și internatele psiho-neurologice. Șeful Direcției Juridice a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Andrei Șveț, a declarat că, în cazul apariției unor plângeri sau nereguli depistate, sunt efectuate anchete interne.

La sfârșitul celor trei ore de dezbateri, deputații au recomandat Guvernului să elaboreze planul național de respectare a drepturilor omului, să îmbunătățiească condițiile de detenție în penitenciare și izolatoare provizorii, precum și în instituțiile pentru persoanele cu deficiențe mintale. Totodată, urmează să fie elaborat și un proiect de hotărâre în baza recomandărilor formulate.

Fluxul de știri
0