Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cazul Andrei Brăguță ia o nouă întorsătură. Ar putea fi schimbate cauzele morții

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Sănătății ar putea modifica concluzia cu privire la motivul decesului lui Andrei Brăguță în penitenciar

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a admis că ar putea fi modificată concluzia făcută de medici în urma morții tânărului Andrei Brăguță în izolatorul de detenție preventivă din Chișinău. 

Grigoraș a declarat că instituția și-ar putea schimba declarația în contextul noilor probe prezentate săptămâna aceasta de procurori. 

”Nu știu dacă putem face legătura dintre Ministerul Sănătății și ceea ce s-a întâmplat cu persoana respectivă în penitenciar. Sigur, condițiile de întreținere, alimentarea, stresul, pot influența starea de sănătate, inclusiv dezvolta o pneumonie care apare pe fon de imunitate scăzută, stres. Vom analiza această situație și vedem dacă ne schimbăm declarația în contextul noilor date depistate în procesul de investigație”, a declarat ministrul. 

Procuratura Generală a publicat săptămâna aceasta imagini video din celula  izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție a municipiului Chişinău, unde era deținut Adrei Brăguță. 

Noi detalii în cazul morții deținutului Andrei Brăguță. Ce s-a întâmplat de fapt>>>

Din imagini se vede clar cum colegii de celulă îl bat crunt cu pumnii, picioarele zile la rând. În același timp, reacția polițiștilor este una stupefiantă. Aceștia nu intervin pentru a opri bătaia, ci urmăresc liniștiți cum Brăguță este lovit cu bestialitate de colegii de celulă. 

Procurorii au trimis săptămâna aceasta în instanță dosarul morții lui Andrei Brăguță. 

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa vor compărea pe banca acuzaţilor. 

Poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. În acţiunile codeţinuţilor procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţămîntul tacit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Braguţa.

Codeţinuţii sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, ei riscă de la 8 pînă la 15 ani închisoare.

Procuratura Generală continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa altor 10 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, bănuiţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei, numărul acestora, potrivit procurorilor, nefiind exhaustiv.

De asemenea, procurorii investighează acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Andrei Braguţa, un tânăr de 32 de ani, a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Potrivit rezultatelor expertizei medico-legale prezentate în septembrie de procurori, Andrei Brăguță a murit din cauza pneumoniei, care s-a dezvoltat cu patru zile înainte de deces. 

Fluxul de știri
0