Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova a ajuns dependentă total de finanțatorii externi

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
Un expert în economie bate alarma: În 2018 bugetul Republicii Moldova ar putea fi executat în proporție de numai 10 la sută

CHIȘINĂU, 22 nov — Sputnik. Guvernul intenționează să acopere peste 26% din cheltuielile Bugetului de Stat (10,8 miliarde de lei) din împrumuturi nerambursabile (2,8 miliarde de lei) și rambursabile externe (8 miliarde de lei), scrie Veaceslav Ionițăpe facebook.

El precizează că în anul ce vine vom avea nevoie de 2,4 miliarde de lei doar ca să achităm împrumuturile.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Bugetul Republicii Moldova pentru 2018 a fost întocmit la sugestia FMI

„Anul trecut am ratat 2,4 miliarde de lei granturi (împrumuturi nerambursabile — n.n.), iar anul acesta suma va fi și mai mare în condițiile când atragerea de granturi se va realiza la maximum 20% din cât a fost planificat", scrie Ioniță.

Astfel, potrivit lui, dacă situația nu se schimbă radical, riscăm să avem o gaură de cel puțin 2,2 miliarde de lei doar de la capitilul împrumuturi nerambursabile. Situația este cu atât mai gravă, cu cât intrăm într-un an electoral.

Și chiar dacă „Guvernul și-a lăsat o portiță de salvare, prin posibile încasări suplimentare de TVA și accize, aceste supra-venituri nu vor acoperi deficitul de resurse externe neatrase", mai observă Ioniță.

„Fără suportul partenerilor externi va fi practic imposibil de executat Bugetul la parametrii planificați", este concluzia finală și deloc optimistă a expertului.

Fluxul de știri
0