Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii creduli, jefuiți de milioane. Iată cum și-au pierdut banii

© Photo : PixabayDark web
Dark web - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți cetățeni moldoveni au căzut pradă activității criminale a unei grupări criminale internaționale

CHIȘINĂU, 20 nov — Sputnik. Procuratura Anticorupţie, împreună cu ofițerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, a contracarat activitatea unei grupări criminale transfrontaliere, specializată în criminalitate financiară internaţională.

Стройка - Sputnik Moldova
Societate
Escrocherie de peste 100 de milioane: Cum sunt furați moldovenii

Membrii grupării i-au înșelat pe mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova estorcând peste un milion de dolari. Aceștia au implementat tehnici şi metode infracţionale, activând în calitate de brokeri și reprezentanți oficiali falși ai unor companii străine care administrează platforme de ivestiţii online.

Potrivit Procuraturii, victimele au fost influenţate şi determinate să transfere sume considerabile pe conturile membrilor grupării criminale, cu titlu de investiţii în operaţiuni pe piaţa de capital, în consecinţă, banii fiind transferaţi în zone off-shore.

"Clienții au fost influențați creându-li-se iluzia şi legenda falsă a unor câştiguri instantanee, banii nefiind investiţi real pe piaţa financiară, figurînd doar artifical pe platformele de tranzacţionare. Mai mult ca atât, consultanţa acordată clienţilor era în sensul îndemnării la tranzacţii care, de fapt, le cauzau pierderi clienţilor, pentru a putea fi justificată nerecuperarea investiţiilor”, scrie într-un comunicat al Procuraturii.

Oamenii legii au reținut cinci membri ai grupării, trei dintre care sunt cetățeni ai Federației Ruse, unul al Georgiei şi altul din Republica Moldova. În urma efectuării perchezițiilor, au fost ridicate mai multe mijloace tehnice utilizate de aceștia.

Membrii grupării sunt cercetați penal pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. La demersul procurorilor, aceştia au fost plasaţi în arest preventiv pentru o lună. Dacă se va demonstra vinovăția lor, ei riscă de la 8 până la 15 ani de închisoare.

Procurorii şi ofiţerii SIS continuă acţiunile de urmărire penală în vederea stabilirii turoror circumstanţelor cauzei şi identificării tuturor persoanelor implicate în acestă schemă ilegală.

Fluxul de știri
0