Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Votul s-a încheiat: Referendumul nu a atins pragul de validare

© Sputnik / Miroslav RotariРеферендум по отставке мэра в Кишиневе
Референдум по отставке мэра в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
La ora 21:00, secţiile de votare au fost închise – câţi alegători s-au prezentat la urne

CHIŞINĂU, 19 nov — Sputnik. Secţiile de votare s-au închis conform programului stabilit, la ora 21:00. Potrivit datelor de la această oră, la secțiile de votare s-au prezentat pentru a participa la referendumul privind revocarea din funcție a primarului general al municipiului, Dorin Chirtoacă 17,53 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot.

Ţinând cont de faptul că pragul de validare pentru referendumul local este de 33 la sută, putem conchide că rezultatele referendumului de astăzi nu vor fi validate de CEC.

Референдум по отставке мэра в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Referendum în Capitală: Unde a fost înregistrată cea mai redusă prezenţă la urne

Potrivit informațiilor prezentate în regim online de autoritățile electorale, până la ora 21:00 s-au prezentat la secțiile de votare 110 de mii 502 alegători, adică 17,53 la sută din totalul celor cu drept de vot. Dintre care 55,7 sunt femei, iar 44,3 — bărbați.

În ceea ce priveşte sectoarele Capitalei, cel mai mare activism îl manifestă până în acest moment locuitorii din sectorul Botanica al Capitalei. Aici prezența la vot este de 22,11 la sută. După care urmează sectorul Râșcani cu 20,73 la sută, Centru — 18,11 la sută, Buiucani — 17,31 la sută, Ciocana — 15,87 la sută și suburbiile cu doar 10,30 la sută.

Pragul de validare pentru referendumul local este de 33 la sută. Totodată, Codul Electoral prevede că decizia privind revocarea primarului este adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Șeful statului a votat la referendumul privind revocarea lui Chirtoacă - Sputnik Moldova
Video
Șeful statului a votat la referendumul privind revocarea lui Chirtoacă

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară în scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători. Astfel, Chirtoacă putea fi revocat din funcție cu 163.570 de voturi plus unu.

Şeful fracţiunii socialiştilor în Consiliul municipal, Ion Ceban, a declarat că chişinăuienii au avut o şansă să schimbe situaţia în Capitală. Totodată, el a declarat că această alegere trebuie respectată.

Totodată, el a declarat că are mari îndoieli că Chirtoacă va reveni în fotoliul de primar. Şi ar face un gest de demnitate dacă şi-ar prezenta singur demisia

Fluxul de știri
0