Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Referendum în Capitală: Unde a fost înregistrată cea mai redusă prezenţă la urne

© Sputnik / Miroslav RotariРеферендум по отставке мэра в Кишиневе
Референдум по отставке мэра в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Alegătorii din municipiul Chişinău nu sunt prea activi în cadrul referendumului care se desfăşoară astăzi în municipiu - iată unde a fost înregistrată cea mai redusă prezenţă

CHIŞINĂU, 19 nov — Sputnik. Până la această oră, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, s-au prezentat la secțiile de votare pentru a participa la referendumul privind revocarea din funcție a primarului general al municipiului, Dorin Chirtoacă 16 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot.

Potrivit informațiilor prezentate în regim online de autoritățile electorale, până la ora 17:50 s-au prezentat la secțiile de votare 100 de mii 808 alegători, adică 16 la sută din totalul celor cu drept de vot. Dintre care 55,73 sunt femei, iar 44,27 — bărbați.

Cei mai puţin activi în desfăşurarea referendumului au fost locuitorii din comuna Cruzeşti. Informaţia a fost comunicată în cadrul unui briefing de către vicepreşedintele CEC Vitalie Miron.

"Către ora 15:45, prezenţa la vot în Cruzeşti a constituit 0,76%. Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată la Sângera, unde au votat 24,63 la sută dintre alegători", a precizat Miron.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Alegătorii din sectorul Botanica, cei mai activi în desfășurarea referendumului

În ceea ce priveşte sectoarele Capitalei, cel mai mare activism îl manifestă până în acest moment locuitorii din sectorul Botanica al Capitalei. Aici prezența la vot este de 20,28 la sută. După care urmează sectorul Râșcani cu 18,97 la sută, Centru — 16,56 la sută, Buiucani — 15,88 la sută, Ciocana — 14,42 la sută și suburbiile cu doar 9,18 la sută.

Pragul de validare pentru referendumul local este de 33 la sută. Totodată, Codul Electoral prevede că decizia privind revocarea primarului este adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară în scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători. Astfel, Chirtoacă poate fi revocat din funcție cu 163.570 de voturi plus unu.

Fluxul de știri
0