Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegătorii din sectorul Botanica, cei mai activi în desfășurarea referendumului

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a anunțat că, până la ora 11:05, doar 4,64 la sută dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la secțiile de votare pentru a participa la referendumul privind revocarea din funcție a primarului general al municipiului, Dorin Chirtoacă.

CHIŞINĂU, 19 nov — Sputnik. Potrivit informațiilor prezentate în regim online de autoritățile electorale, până la ora 11:05 s-au prezentat la secțiile de votare 24 de mii 611 alegători, adică 4,63 la sută din totalul celor cu drept de vot. Dintre care 52,5 sunt femei, iar 47,49 — bărbați.

Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Politică
La Chişinău are loc astăzi referendumul privind revocarea primarului - detalii

Este interesant de urmărit și prezența la vot pe sectoare. Cel mai mare activism îl manifestă până în acest moment locuitorii din sectorul Botanica al Capitalei. Aici prezența la vot este de 6,06 la sută. După care urmează sectorul Râșcani cu 5,57 la sută, Centru — 4,83 la sută, Buiucani — 4,61 la sută, Ciocana — 4,24 la sută și suburbiile cu doar 2,55 la sută.

Dacă acest ritm de participare la referendum se va menține pe parcursul zilei, atunci este mare probabilitatea ca rezultatele să nu fie validate de CEC. Și asta pentru că în mai bine de patru ore de vot (secțiile de votare au fost deschise la ora 07:00), la urme s-a prezentat doar 4,64 la sută dintre alegătorii cu drept de vot. Ca referendumul să poată fi declar valabil, ar urma ca în următoarele 9 ore de scrutin (secțiile de votare vor fi închise la ora 21:00) să se prezinte la urne încă aproximativ 28 la sută.

Și asta pentru că pragul de validare pentru referendumul local este de 33 la sută. Mai mult, Codul Electoral prevede că decizia privind revocarea primarului este adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară în scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători. Astfel, Chirtoacă poate fi revocat din funcție cu 163570 de voturi plus unu.

Fluxul de știri
0