Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La Chişinău are loc astăzi referendumul privind revocarea primarului - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия Кишинева
Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Reporterii Sputnik Moldova vor urmări cum se desfăşoară referendumul în Capitală şi vor veni cu detalii relevante pe parcursul întregii zile

CHIŞINĂU, 19 nov — Sputnik. Duminică, 19 noiembrie, la Chişinău are loc referendumul local cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului, Dorin Chirtoacă.

Alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: "Susțineți revocarea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?"

Potrivit programului stabilit, secţiile de votare vor fi deschise pe 19 noiembrie de la ora 07:00 până la 21:00. În caz de necesitate, programul ar putea fi prelungit cu două ore

Выборы президента Молдовы 2016 - Sputnik Moldova
Societate
Ce nu ai voie să faci la Chișinău în ziua referendumului

Nemijlocit în ziua referendumului pentru revocarea primarului Chișinăului, pe 19 noiembrie, până la ora 15.00, vor fi primite cererile de votare la domiciliu din partea persoanelor care nu se pot deplasa de sine stătător la secția de votare.

Numărarea voturilor trebuie să se încheie în timp de 18 ore după închiderea secției de votare. După care procesul verbal este transmis la CEC. Până pe 21 noiembrie, CEC trebuie să prezinte rezultatele definitive ale referendumului local, iar până pe 23 noiembrie urmează să transmită Curții de Apel raportul cu privire la desfășurarea plebiscitului.

Codul Electoral prevede că decizia privind revocarea primarului este adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară în scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători. Astfel, Chirtoacă poate fi revocat din funcție cu 163570 de voturi plus unu.

Pragul de validare pentru referendumul local este de 33 la sută. Rezultatele acestui plebiscit urmează să fie confirmate prin decizia instanței de judecată.

Ce a servit drept motiv pentru iniţierea referendumului?

Decizia cu privire la desfăşurarea referendumului a fost adoptată la Şedinţa Consiliului municipal Chişinău în luna septembrie. Pe 19 septembrie, aceasta a fost susţinută de Comisia Electorală Centrală.

Drept motiv pentru iniţierea referendumului au servit mai multe decizii ale primarului care au provocat nemulţumirea locuitorilor Capitalei. Mai mult decât atât, pe 25 mai acesta a fost reţinut în cadrul dosarelor cu plată pentru trafic de influenţă.

În prezent, Chirtoacă este suspendat, prin decizia instanței, din funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta este anchetat în două dosare penale în care este acuzat de procurori de corupere pasivă, trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În cazul în care Chirtoacă va fi revocat la referendum din funcția de primar, în primăvara anului viitor, la Chișinău, ar putea fi organizate alegeri locale noi.

Fluxul de știri
0