Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce nu ai voie să faci la Chișinău în ziua referendumului

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента Молдовы 2016
Выборы президента Молдовы 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Duminică, în preajma secțiilor de votare, vor fi interzise un șir de acțiuni.

CHIȘINĂU, 17 nov — Sputnik. Primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu, a semnat vineri o dispoziție cu privire la asigurarea ordinii publice în ziua desfășurării referendumului de pe 19 noiembrie.

Potrivit acestui document, pe raza a 100 de metri de la secțiile de votare, este interzisă comercializarea băuturilor alcoolice, precum și desfășurarea oricăror întruniri. Poliția municipală și persoane responsabile din cadrul Direcției Comerț a Primăriei vor asigura respectarea acestor dispoziții. În afară de aceasta, angajații organelor de drept vor controla zonele respective pentru a nu admite încălcarea ordinii publice.

Pentru desfășurarea referendumului de revocare a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, vor fi tipărite 632 de mii 104 buletine de vot, dintre care 218 mii 822 în limba rusă.

Întrebarea la care vor trebui să răspundă locuitorii municipiului Chișinău pe 19 noiembrie este: „Susțineți revocarea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?".

Victor Gurău - Sputnik Moldova
Silvia Radu sau Dorin Chirtoacă: Cine va fi primarul Chișinăului după referendum

Conform programului stabilit, secțiile de votare se vor deschide pe 19 noiembrie la ora 7.00 și vor activa până la ora 21.00, iar în caz de necesitate programul ar putea fi prelungit cu două ore.

Nemijlocit în ziua referendumului pentru revocarea primarului Chișinăului, pe 19 noiembrie, până la ora 15.00, vor fi primite cererile de votare la domiciliu din partea persoanelor care nu se pot deplasa de sine stătător la secția de votare.

Numărarea voturilor trebuie să se încheie în timp de 18 ore după închiderea secției de votare. După care procesul verbal este transmis la CEC. Până pe 21 noiembrie, CEC trebuie să prezinte rezultatele definitive ale referendumului local, iar până pe 23 noiembrie urmează să transmită Curții de Apel raportul cu privire la desfășurarea plebiscitului.

Conform legislației locale, pentru ca primarul să fie revocat prin  referendum, numărul de voturi în favoarea demiterii nu trebuie să fie mai mic decât numărul voturi cu care a fost ales primarul municipiului în cadrul alegerilor locale.

În 2015, pentru Chirtoacă au votat 163,57 de mii de locuitori ai municipiului. Totodată, conform Codului Electoral, cota de participare la referendum trebuie să constituie cel puțin 33%.

© SputnikReferendum
Referendum - Sputnik Moldova
Referendum
Fluxul de știri
0