Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Japonia și Rusia: 61 de ani de armistițiu, pe când o împăcare istorică?

© Sputnik / Alexander Liskin / Accesați arhiva multimediaСкалы у острова Шикотан
Скалы у острова Шикотан - Sputnik Moldova
Abonare
În 1956, Tokio și Moscova au semnat o declarație prin care anunțau încetarea stării de război, însă un atotcuprinzător tratat de pace așa și nu a fost încheiat

CHIȘINĂU, 16 — Sputnik. Prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe a confirmat marți, în cadrul unei conferințe de presă la Manila, că este decis să avanseze treptat, împreună cu omologul său rus Vladimir Putin, spre semnarea unui tratat de pace între cele două țări.

Anterior, ambii lideri au căzut de acord că nu este normal ca, mult după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Tokio și Moscova să nu aibă un acord de înțelegere reciprocă și colaborare. 

Abe consideră că actul ar fi un avantaj pentru Japonia și Rusia.

Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Приморский край. День третий - Sputnik Moldova
Rusia
Japonia vrea o prietenie cât mai strânsă cu Rusia

Partea niponă pretinde la 4 insule din sudul arhipelagului Kurilelor, pe când Moscova consideră că aceste teritorii au fost alipite în urma deflagrației mondiale în plină conformitate cu dreptul internațional. 

”Pentru a soluționa problema celor patru insule și a semna tratatul de pace, noi vom merge, pas cu pas, spre acest obiectiv de mare importanță, în baza relațiilor de încredere cu președintele Vladimir Putin”, a adăugat Abe.

Deocamdată cele două capitale au convenit, în 2016, asupra unui regim de activitate economică mixtă pe insulele în litigiu.

Fluxul de știri
0