Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Japonia vrea o prietenie cât mai strânsă cu Rusia

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaРабочая поездка президента РФ В. Путина в Приморский край. День третий
Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Приморский край. День третий - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Japonia dorește o intensificare a relațiilor ruso-nipone și cere Rusiei să contribuie la încheierea unui tratat de pace între cele două state

CHIȘINĂU, 8 sept — Sputnik. Prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, consideră nefirească situația în care Moscova și Tokyo nu au un tratat de pace, îndemnându-l pe Vladimir Putin să elimine această problemă.

"În decursul unui an, între Japonia și Rusia au început să se miște mai multe lucruri, fapt pe care nu am fost în stare să-l realizăm în ultimii 70 de ani. Dacă vom continua în același mod încă un an, apoi iarăși un an, vom reuși să întrevedem un viitor strălucit în relațiile ruso-nipone, care își valorifică tot potențialul", a declarat Abe în cadrul Forumului Economic Estic.

Acesta l-a îndemnat pe Putin să pună capăt situației nefirești, în care între cele două țări nu există un tratat de pace.

"Vladimir, haideți să realizăm împreună această sarcină. Să depășim toate greutățile, să lăsăm tinerilor din generațiile viitoare o pace în care cele două state, Japonia și Rusia, își vor valorifica tot potențialul", a adăugat Abe, adresându-se președintelui rus.

În problema încheierii acordului de pace, Tokyo invocă problemele teritoriale: Japonia își revendică insulele Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai, făcând referire la Tratatul cu privire la comerț și frontiere din 1855. Retrocedarea insulelor a fost principala condiție a Japoniei pentru încheierea unui acord de pace după cel de-Al Doilea Război Mondial, care așa și nu a fost semnat.

În opinia Moscovei, Kurilele de sud au intrat în componența URSS în urma celui de-al Doilea Război Mondial, iar suveranitatea asupra acestor teritorii, care corespunde tuturor normelor de drept internaționale, nu poate fi contestată. În același timp, Rusia este dispusă să realizeze împreună cu Japonia proiecte de dezvoltare a Kurilelor de Sud. În prezent, cele două țări discută oportunitatea organizării activităților economice comune în aceste teritorii.

Fluxul de știri
0