Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În acest an, achitările cu cardul vor bate un nou record în Moldova

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaBancomat și carduri bancare
Bancomat și carduri bancare - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit expertului în economie Veaceslav Ioniță, achitările cu cardul bancar înregistrează cifre colosale în Moldova

CHIȘINĂU, 16 nov — Sputnik. Ioniță a analizat datele oferite de Banca Națională a Moldovei și a ajuns la concluzia că volumul plăților efectuate prin intermediul cardurilor bancare în țara noastră în ultimii doi ani, le vor depăși pe cele înregistrate în total în cei 18 ani anteriori.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Aveți grijă: Aceștia sunt hoții de carduri bancare din Capitală – VIDEO

„Anticipăm că în acest an volumul total al achitărilor cu cardul pe teritoriul Republicii Moldova va atinge nivelul de 4,9 miliarde lei, cea ce este cu 50% mai mult față de anul precedent sau cu 1,6 miliarde lei mai mult", a menționat expertul.

Una dintre premise este că „băncile au făcut investiții enorme în creare infrastructurii de utilizare a cardului și se pare că acum am intrat în epoca cardurilor bancare".

El precizează că acest boom al achitărilor cu cardul bancar persistă deja al doilea an consecutiv și că „în ultimii doi ani achitările cu cardul bancar au însumat 8,2 miliarde lei, mai mult comparativ cu toți cei 18 ani luați împreună de la introducerea cardului bancar în Republica Moldova".

Bancnote de 200 de lei - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Schimbare cardinală în modul de calculare a salariilor în Moldova

„Astfel, în 20 de ani de la apariția cardului bancar în Republica Moldova, volumul total al achitărilor a constituit 15,6 miliarde lei, iar mai mult de jumătate din cheltuieli revin ultimilor doi ani", este una dintre concluziile la care ajunge Ioniță.

Acest boom, potrivit autorului analizei, este determinat de 3 factori:

1) efortul autorităților de a trece plățile salariale și sociale pe card,
2) obligarea agenților economici de a dispune de terminale de plată cu cardul în unitățile comerciale,
3) circulația moldovenilor peste hotare, unde majoritatea cumpărăturilor le achită cu cardul și continuă experiența acasă — acesta, în opinia lui Ioniță, este cel mai important factor al evoluției respective.

Fluxul de știri
0