Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Bazele din România și Polonia încălcă tratatul privind forțele nucleare

© AFP 2022 / DANIEL MIHAILESCUАмериканская военная база в Девеселу.
Американская военная база в Девеселу. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
SUA au încălcat evident Tratatul forțelor nucleare intermediare sub acoperirea "scuturilor antibalistice", opinează specialiștii

CHIȘINĂU, 16 nov — Sputnik. Într-un recent interviu, președintele Vladimir Putin s-a referit la acuzațiile americane cu privire la încălcarea de către Rusia a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).

"O altă problemă o constituie rachetele cu rază mică și medie de acțiune. Auzim acuzații din partea unor parteneri americani că Rusia ar fi încălcat acest tratat — dar atunci trebuie să arate unde anume încălcăm", a spus Vladimir Putin.

În schimb, președintele rus s-a referit la baza americană din România, unde au fost amplasate lansatoare care pot fi folosite pentru rachete cu rază medie de acțiune.

"Faptul că există lansatoare în România care pot fi folosite nu numai pentru a intercepta rachetele, ci și pentru sistemele Trident, aceasta este o încălcare directă", le-a declarat Putin jurnaliștilor.

Concret, Rusia consideră că sistemele antirachetă instalate în România și Polonia reprezintă adevărate încălcări ale prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare. Tratatul a fost semnat de SUA și URSS în 1987.

Acest Tratat a dus la eliminarea din Europa a rachetelor balistice cu rază scurtă și intermediară de actiune (500-5.500 km) și a rachetelor de croazieră, cu baza la sol.

"În baza acestui tratat, SUA a retras din Occident (Anglia, Belgia, Olanda, Italia, Germania) și a dezmembrat 846 de rachete echipate cu focoase nucleare de tip Pershing 1b, Pershing 2 și BGM-109G Tomahawk", scrie analistul militar Valentin Vasilescu.

Același lucru l-a făcut și URSS cu 1.846 de rachete balistice TR-1, OTR-23 si R-12 (dislocate în Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est și Bulgaria), R-14 (rază de actiune 3.700 km) și RSD-10 (rază de acțiune 5.500 km), precizează aceeași sursă.

Американская военная база в Девеселу. - Sputnik Moldova
Oile românești în conflict cu scutul american antirachetă

Problema este că, după aproape 30 de ani, SUA (NATO) reiau amplasarea în Europa a unor facilități capabile să lanseze rachete cu rază medie de acțiune. Mai mult, aceste baze sunt amplasate în zone mult mai apropiate de puncte strategice din Rusia.

De exemplu, baza de la Deveselu este un complex AEGIS pentru rachete cu baza la sol, dotat cu radar de descoperire, urmărire a țintelor și dirijare a rachetelor dar si un sistem de lansare, compus din celule verticale capabile să lanseze rachete de croaziera de tip Tomahawk. Centrul de comandă și control este conectat la rețeaua sateliților militari ai SUA, și la toate sistemele de radare ale SUA.

Americanii trișează și încalcă astfel Tratatul INF, spun specialiștii, reinstalând în Europa rachete de croazieră cu rază medie de acțiune și care, amplasate în România și Polonia sunt capabile să lovească Moscova, zona militar-industrială aferentă capitalei ruse și silozurile de rachete intercontinentale din vestul Rusiei.

"La ce-i folosește României acest scut antibalistic american amplasat pe teritoriul său?", întreabă retoric analistul militar Valentin Vasilescu, fost pilot militar, "știind prea bine că există riscul expunerii populației României la lovituri militare clasice sau nucleare, ca răspuns din partea Rusiei".

Американская военная база в Девеселу. - Sputnik Moldova
Important: declarația Rusiei privind sistemul antirachetă NATO din Romania

În privința așa-zisei apărări a României, "statutul bazei americane de la Deveselu permite accesul militarilor români numai în hol", spunea Dmitri Rogozin. "Chiar și seful Statului Major General al Armatei române, armată în cadrul NATO, nu va putea vizita niciodată centrul de comanda/control, din simplul motiv că baza de la Deveselu este una americană, nu NATO", completează Valentin Vasilescu, "Ziarul de Gardă"

Concluzia este clară — da, președintele Vladimir Putin are dreptate, SUA au încălcat tratatul INF prin amplasarea bazelor în estul Europei, baze capabile să lanseze rachete cu rază medie de acțiune.

În același timp, Rusia, care a preluat obligațiile internaționale ale URSS, nu a încălcat acest Tratat, neamplasând rachete în alte state. Pentru ambele aspecte există probe indubitabile.

În privința României, țara noastră nu avea cum să încalce Tratatul INF, pentru că nici nu a fost parte semnatară. Se poate însă comenta că România a acceptat să se asocieze cu acel semnatar care a încălcat evident Tratatul — mai mult, oferindu-i libertatea totală de decizie și acțiune pe propriul teritoriu. Și asta, notta bene, a fost decizia unor politicieni care nu au solicitat niciodată acordul populației.

Fluxul de știri
0