Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vaccinarea în Moldova: Este sau nu singura soluție pentru a avea copii sănătoși

© Guvernul RMAliona Serbulenco Corina Fusu guvern ministri
Aliona Serbulenco Corina Fusu guvern ministri - Sputnik Moldova
Abonare
Statul îi obligă pe părinți să-și vaccineze copiii. La rândul lor, părinții nu au de ales, dacă vor ca copiilor să fie acceptați la școală sau la grădiniță
Vaccinarea în Moldova: Este sau nu singura soluție pentru a avea copii sănătoși

Viceministrul Sănătății Aliona Serbulenco a declarat în cadrul unui eveniment public dedicat "Săptămânii Europene a Imunizării" că începând cu anul 2017 bugetul de stat finanțează în totalitate programul de imunizare. Ea menționează că "actualmente există unele întârzieri la procurarea vaccinurilor, însă asta nu va perturba programul de imunizarea a grupurilor țintă, în special, a copiilor care în acest an vor merge la școală.

Mulți părinți se revoltă din cauză că odraslele lor nu sunt primite la școală sau la grădiniță dacă nu sunt vaccinați. Viceministrul spune că acei copii care nu au fost vaccinați pot prezenta pericol pentru comunitate.

Reprezentantul Biroului din Republica Moldova al Organizației Mondiale a Sănătății Silviu Ciobanu susține că "este important să ne vaccinăm copii, întrucât actualmente vaccinul ne poate salva chiar și de anumite forme de cancer".

Directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că "este important ca părinții să cunoască că statul plătește pentru vaccinare și nu este o cheltuială în plus, dar o investiție în sănătate". 

Fondatoarea comunității online "Ask a mom", Alicia Valcov, este de părere că "ar trebui să investim mai mult timp și resurse pentru informarea corectă a părinților despre procesul de vaccinare, modul, riscurile și beneficiile". Ea susține că imunizarea este necesară.

Pentru adepții vaccinării există întotdeauna posibilitatea de alegere a calității vaccinului și a calității deservirii. Prima opțiune e să faceți vaccinul în policlinică, este gratis atât vaccinul, cât și consultația. A doua opțiune este vaccinarea contra plată, care se efectuează în clinicile private și în centrele de imunizare. Adevărul e că acolo prețul este unul mare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0