Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: MAEIE nu cunoaște că "CHEAP Novodnestrovsk" ar putea fi privatizată

© Photo : FirestockBărbat legat la ochi
Bărbat legat la ochi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul de Externe nu știe nimic despre includerea Complexului Hidroenergetic Nistrean în vreo listă de privatizări în Ucraina

După mai bine de o lună și jumătate de la solicitarea făcută către ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ruslan Bolbocean, în care l-am rugat să comenteze intenția Ucrainei de a scoate la privatizare Complexul Hidroenergetic Nistrean, am primit următorul răspuns: "MAEIE nu cunoaște despre includerea complexului hidroenergetic în cauză în careva liste de privatizări în Ucraina", dar și alte comentarii referitoare la negocierile purtate de Republica Moldova și Ucraina cu privire la funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Cristina Bumbu-Dănuță, pentru Sputnik Moldova

Informația cu privire la intenția Ucrainei de a scoate la privatizare "CHEAP Novodnestrovsk" este publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei. Aici putem găsi un set de documente cu denumirea "Viziunea strategică asupra gestionării întreprinderilor de stat" (în ucraineană: "Стратегічне бачення управління державними підприємствами"). Acesta conține o listă din 378 de obiecte ce urmează a fi lăsate în proprietatea statului și o listă din 893 de întreprinderi care, până în 2020, urmează să fie privatizate sau transmise în concesiune. Printre acestea se află și CHEAP Novodnestrovsk (în tabel o puteți găsi pe poziția 357, Публічне акціонерне товариство "Дністровська ГАЕС"). Este o informație publică și ușor de accesat. În acest context, am solicitat un nou comentariu, deja menționând "lista întreprinderilor pe care guvernul ucrainean le vrea  privatizate până în 2020" unde se regăsește și acest bun care aparține Ucrainei și Republicii Moldova, țara noastră având un cuvânt greu de spus în această chestiune. Acum nu ne rămâne decât să așteptăm un nou răspuns din partea Ministerului de Externe și să sperăm că de data aceasta va fi mai operativ.

Молдавская ГРЭС - Sputnik Moldova
Complexul Hidroenergetic Nistrean: interese politice, teritoriale și economice

Revenind la răspunsurile primite după o lună jumătate de așteptare, mă văd nevoită să le public separat de întrebări și nu sub forma unui dialog, așa cum intenționam inițial, întrucât acestea sunt extrem de ”diplomatice”, chiar ușor evazive, astfel că este dificil să apreciem cu exactitate care răspuns, cărei întrebări i se potrivește. Vă las pe dumneavoastră, dragi cititori, să le analizați.  

Întrebările transmise domnului ambasador al Republicii Moldova în Ucraina, Ruslan Bolbocean, pe 29 septembrie 2017  

— Cunoașteți care este la moment situația privind negocierile dintre Republica Moldova și Ucraina în privința gestionării Complexului Hidroenergetic Nistrean?

— De ce, în opinia dumneavostră, dacă sunteți în cunoștință de cauză, complexul hidroelectric de pe Nistru a fost inclus de Ucraina în lista pentru privatizare, fără a se consulta cu Republica Moldova?

— Ce poziție ar trebui să adopte Republica Moldova vizavi de această privatizare și în ce mod țara noastră ar trebui să poarte negocieri?

— Este adevărat că Republica Moldova are cerințe serioase în cadrul acestor negocieri? Sunt ele ignorate, dacă da, de ce?

— Există o persoană responsabilă în cadrul Ambasadei Republicii Moldovei la Kiev care monitorizează procesul negocierilor?

— Viceministrul de Externe al Republicii Moldova, Lilian Darii, a efectuat o vizită la Kiev pe 29 septembrie. Ne puteți spune dacă în cadrul acesteia a fost abordat subiectul centralei hidroelectrice de pe Nistru? Dacă da, care sunt rezultatele discuțiilor purtate cu oficialii ucraineni sau măsurile care urmează a fi întreprinse?

Iată care sunt răspunsurile primite din partea Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina

Молдавский грэс - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: Ucraina are interesul să sece Nistru

— Chestiunile legate de funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean și impactul acestuia asupra ecosistemului râului Nistru urmează să fie reglementate în baza unui acord interguvernamental care se află în proces de negocieri sub egida ministerelor economiei, cu implicarea reprezentanților unui șir întreg de structuri guvernamentale din cele două țări. O atenție deosebită în cadrul acestor negocieri este acordată aspectelor ecologice legate de protecția bazinului râul Nistru.

— Chestiunile legate de funcţionarea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Novodnestrovsk şi impactul acestuia asupra ecosistemului râului Nistru au fost abordate în repetate rânduri în cadrul dialogului politic moldo-ucrainean la diferite niveluri, inclusiv în cadrul discuţiilor purtate în ultimul timp de către prim-ministrul Republicii Moldova cu preşedintele şi cu prim-ministrul Ucrainei, precum şi în cadrul Comisiei mixte pentru cooperarea comercial-economică şi a consultărilor între ministerele de resort.

— Ultima rundă de negocieri pe marginea acordului respectiv s-a desfășurat recent la Chișinău, la începutul lunii noiembrie, în timpul căreia ambele părți au demonstrat un interes reciproc în vederea încheierii acestora într-un viitor apropiat. Partea ucraineană demonstrează o atitudine constructivă în ceea ce privește dezvoltarea unei cooperări strânse în vederea protecției ecosistemului râul Nistru.

— În acest context, se înscrie și punerea în vigoare la 28 iulie curent a Acordului moldo-ucrainean privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru. Un rol important în acest sens urmează să-l joace comisia bilaterală pe problematica ecologică a râului Nistru, aflată în proces de constituire în conformitate cu prevederile acestui acord.

— MAEIE nu cunoaște despre includerea complexului hidroenergetic în cauză în careva liste de privatizări în Ucraina. Respectiv, această chestiune nu a fost abordată în cadrul consultărilor politice tradiționale între ministerele de externe.

— În virtutea obligațiunilor sale funcționale, Ambasada Republicii Moldova în Ucraina este implicată în procesul de negocieri asupra Acordului privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, personal șeful acestei Misiuni, îndeosebi, sub aspectul logistic și diplomatic.

Voi repeta aici mesajul pe care l-am publicat și într-un material apărut anterior pe Sputnik Moldova ”Noi nu vrem să manipulăm, de aceea îi rugăm în mod deschis pe cei responsabili să ne răspundă. Ce se întâmplă, de fapt, cu Complexul Hidroenergetic Nistrean? Al cui este și al cui va fi?”

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0