Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Îngrozitor: Ce se întâmplă în penitenciarul în care urmează să fie mutat Filat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
În penitenciarul de la Lipcani, unde ar urma să fie transferat și fostul premier Vladimir Filat, se întâmplă lucruri oribile. Nu o spunem noi, ci procurorii. Recent, șapte foşti angajaţi ai Penitenciarului din Lipcani, între care și fostul director, au fost condamnaţi în total la 60 de ani închisoare.

CHIȘINĂU, 14 nov — Sputnik. Şapte foşti angajaţi ai Penitenciarul nr.2 Lipcani, care acum doi ani scăpase de închisoare, după ce Judectoria Militară Chişinău i-a achitat, au fost condamnaţi la ani grei de detenţie. Procurorii, care acumulase sufieciente probe care demonstrau că inculpaţii l-au torturat pe un deţinut, au contestat atunci sentinţa de achitare pe care au considerat-o ilegală. Eu au cerut ca cei șapte să fie pedepsiți cu închisoare.

Bătaie - Sputnik Moldova
Priviți cum a fost lovit Braguța: ca să fie ucis, nu bătut. Cine este următorul?

Recent Curtea de Apel Chişinău a admis contestaţia procurorilor, recunoscându-i pe cei şapte vinovaţi de comiterea torturii, aplicându-i fostului şef al Penitenciarului o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 9 ani. Subalternii acestuia au fost condamnaţi la câte 8 ani şi şase luni de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de zece ani. Totodată, toţi şapte au fost obligaţi să achite părții vătămate câte 80 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral.

Decizia Curţii de Apel este executorie, însă poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie.

Procurorii au demonstrat că, pe 7 iunie 2013, inculpații l-au escortat pe unul dintre deținuții penitenciarului într-un birou de serviciu, unde i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi bastoanele de cauciuc. Acest lucru s-a întâmplat pentru a-l pedepsi pe respectivul deținut, care deseori reclama încălcarea drepturilor sale de către administraţia penitenciarului în care-şi ispăşea pedeapsa.

Angela Gonța - Sputnik Moldova
Societate
Angela Gonța caută un prinț, dar altul decât Filat. Iată de ce - FOTO

Conform raportului de expertiză medico-legală, victima a fost lovită de cel puţin 11 ori, în rezultat, alegîndu-se cu multiple vătămări şi traumatisme corporale.
Procurorii au aflat despre acest caz, fiind înştiinţaţi la linia fierbinte a Procuraturii de către una din rudele deţinutului.

Vom preciza că în Penitenciarul nr. 2 Lipcani urmează să fie transferat și fostul premier Vladimir Filat, după finalizarea instrumentării altor dosare penale decât cel în care a fost condamnat fondatorul PLDM. Cel puțin așa au explicat autoritățile din sistemul de penitenciare, care au precizat că a Vladimir Filat este ținut la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău ca anchetatorii să aibă acces la el.

Fluxul de știri
0