Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O grupare din Moldova ”droga” UE și SUA

© Sputnik / Олег Золото / Accesați arhiva multimediaНаркотики
Наркотики - Sputnik Moldova
Abonare
Noi detalii în cazul schemei de contrabandă cu produse anabolizante contrafăcute, deconspirată în rezultatul colaborării dintre PCCOCS, Serviciul Vamal şi SIS

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Alte şase persoane au fost reţinute în cazul schemei de producere şi comercializare clandestină a produselor anabolizante contrafăcute. Printre cei reţinuţi se numără responsabilul de administrarea activităţii infracţionale a liderului grupării, dar şi un vameş, suspectat de afiliere la grupul infracţional destructurat. Detaliile au fost oferite în cadrul unei conferinţe de presă organizate luni, 13 noiembrie, de către reprezentanții Serviciului Vamal şi Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Urmărirea penală pe caz a fost începută în luna aprilie, urmare a autosesizării de către ofiţerii de urmărire penală ai Serviciului Vamal şi procurori cu privire la reţinerea a doi cetăţeni moldoveni care au transportat peste frontieră un lot de produse anabolizante, în valoare de circa un milion de lei.

Organele de anchetă au identificat opt membri ai grupării, implicaţi în organizarea activităţii de producere şi de asigurare a lanţului logistic.

Cocaină - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mafia drogurilor din Moldova a suferit o lovitură grea

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile şi la alte imobile care le aparţin bănuiţilor, au fost depistate şi ridicate produse anabolizante în formă de pastile şi fiole, cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, 60 de carduri bancare emise pe numele diferitor persoane, 31 de telefoane mobile, mijloace băneşti în sumă de peste 100 de mii de euro, arme de foc şi muniţii, precum şi înscrisuri pe ciornă cu menţiuni despre rulajul bănesc ilegal.

De asemenea, la domiciliul unuia dintre organizatorii grupării a fost depistat utilajul destinat producerii şi ambalării steroizilor, dar şi echipamente speciale, despre care se presupune că erau destinate criptării datelor informatice, bruierii şi, eventual, interceptării comunicărilor telefonice.  

Modul de operare a grupării consta în procurarea din China a substanţelor active anabolizante, introducerea în ţară a acestora prin intermediul coletelor poştale şi preambalarea acestora în formă de comprimate şi fiole, cu aplicarea marcajelor diferitor producători — atât autohtoni, cât şi din străinătate. Produsul finit era destinat pieţei internaţionale, iar comenzile de livrare erau recepţionate prin intermediul reţelelor sociale şi al site-urilor specializate, care puteau fi accesate doar din străinătate, în particular, din statele membre ale UE şi din SUA.

Livrarea produselor anabolizante contrafăcute pe piaţa internaţională era realizată atât pe cale rutieră şi aeriană, cât şi prin intermediul trimiterilor poştale.

Ulterior, organele de anchetă au mai reţinut alte 5 persoane implicate în schema infracţională. Este vorba despre un apropiat al liderului grupării, responsabil de administrarea schemei infracţionale, responsabilul de mentenanţa şi promovarea site-urilor prin intermediul cărora care erau livrate loturile de anabolizante contrafăcute, responsabilul de recepţionarea materiei prime, precum şi două persoane care prestau servicii de consultanţă juridică în scopul eschivării membrilor grupării de la răspunderea penală.

Fluxul de știri
0