Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum îl mințeau moldovenii pe Stalin. Istoria unei mega escrocherii din URSS

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaИосиф Сталин в рабочем кабинете
Иосиф Сталин в рабочем кабинете - Sputnik Moldova
Abonare
Una dintre cele mai mari escrocherii ale secolului XX, care a avut loc pe teritoriul fostei URSS s-a desfășurat chiar la Chișinău

CHIȘINĂU, 11 nov — Sputnik, Serghei Țurcanu. La Chișinău, pe data de 23 noiembrie 1952, a fost arestat Nicolai Pavlenco, care era inginer militar de gradul trei și șef al sectorului Nr.5 de lucrări în domeniul construcțiilor militare.

S-ar părea că e un caz obișnuit pentru vremurile staliniste. Însă în acest caz lucrurile stau ceva mai diferit — Pavlenco nu era nici un fel de inginer și nici șef, ci un escroc de cel mai înalt nivel, iar unitatea sa militară fictivă acționa în câteva republici ale URSS timp de un deceniu și chiar avea o activitate foarte eficientă, executând volume mari de lucrări de construcție și obținând profituri destul de mari.

Constantin Ungureanu și Dorin Lozovanu - Sputnik Moldova
Situația românilor/moldovenilor din Ucraina, mai proastă decât pe timpul URSS

În structura creată de acest escroc munceau în sudoarea frunții mai mult de 500 de oameni și mulți dintre ei nici măcar nu bănuiau că sunt angajați într-o organizație fictivă. Însuși faptul că a avut loc o asemenea escrocherie arată că Pavlenco era o personalitate care sfidează tiparele obișnuite.

Nicolai Pavlenco s-a născut în regiunea Kiev, iar studii ca atare nu avea. A fost recrutat în armată, dar în 1942 a dezertat, retrăgându-se în spatele frontului cu ajutorul unui automobil condus de un șofer al cărui nume era Șcegolev. După evadare acesta nu a căutat să se ascundă, așa cum procedează de obicei fugarii, ci a început să acționeaze în mod paradoxal și, la prima vedere, lipsit de logică. El s-a legalizat.

Mai exact, a inventat documente și ștampile pentru o organizație care nici nu exista — „Sectorul de lucrări de construcții militare Nr.5 al Frontului Kalininsk" și a început să angajeze lucrători. Cu ajutorul mitei Pavlenco tipărea la tipografii orice acte cu antet și obținea îmbrăcăminte specială de la depozite. El era o persoană foarte abilă și putea cuceri simpatiile șefilor. Capacitățile acestuia se manifestau extrem de eficient mai cu seamă datorită faptului că erau „condimentate" cu mită, băuturi alcoolice și alte cadouri. În acest fel Pavlenco s-a înconjurat cu o mulțime de cunoscuți. El a devenit un om respectat în URSS și un „gospodar solid".

Dar totul s-a prăbușit, la un moment dat, din cauza stupidității și zgârceniei unora dintre angajații săi. El a fost demascat de un pământean de al nostru, Ilia Efremenco, care a muncit aproximativ un an la un șantier rutier și căruia contabilitatea lui Pavlenco nu i-a achitat o parte din obligațiuni. Colhoznicul a început să trimită petiții la toate instanțele din URSS, până când Procuratura a început să se intereseze de acest caz.

Organele de anchetă au constatat că activitatea lui Pavlenco era de o anvergură colosală. Din 1948 până în 1952 el a semnat contracte și acorduri în sumă de 38 de milioane de ruble.

Întreprinderea sa fictivă avea deschise conturi bancare în Banca de Stat a URSS și prin intermediul acestora el a obținut peste 25 de milioane de ruble. Bineînțeles, nu toți acești bani au fost investiți în afaceri, pentru că Pavlenco ducea o viață de lux și cheltuia bani la stânga și la dreapta.

Compania sa avea activități în Țările Baltice, în RSS Moldovenească, în mai multe regiuni ale RSS Ucrainști.

tricolor rus roman - Sputnik Moldova
Punct de vedere: relațiile comerciale romȃno-ruse, căderea din URSS în UE

Pe data de 4 aprilie 1955 Nicolai Pavlenco a fost condamnat la cea mai aspră pedeapsă penală, iar 17 ofițeri fictivi ai acestuia au fost privați de libertate pe termene de la 5 până la 25 de ani.

Astfel a luat sfârși una dintre cele mai mari și mai stranii escrocherii din URSS.

Dar interesant este faptul că Pavlenco nu era un escroc josnic, iar oamenii pe care îi angaja lucrau calitativ și au executat proiecte importante — drumuri, poduri. Multe dintre acestea le servesc și azi cetățenilor Moldovei deja independentă și suverană.

Probabil că dacă s-ar fi născut în altă țară și în alte vremuri, Pavlenco ar fi devenit un om bogat și respectat — un manager de succes și un bun gospodar, dacă e să folosim termenii în vogă astăzi.

Acest caz deschide parantezele și arată o altă fațetă a vremurilor staliniste, despre care se vorbește că ar fi fost marcate de „ordine". Despre cazul lui Pavlenco au fost făcute câteva filme documentare și chiar un serial artistic. Iar redacția Sputnik îi îndeamnă pe cei care au fost implicați în compania lui Pavlenco să ne contacteze. Or, cel mai probabil, trăiesc și astăzi oameni care au muncit în acel „Sector Nr.5" și o duc bine mersi.

Fluxul de știri
0