CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Dosarul femeii care și-a înjunghiat cei doi copii ai săi, unul de un an și altul de 12 ani, după care a încercat să se sinucidă, a fost trimis în judecată. Procurorii au deferit-o justiției într-o cauză penală.
Nenorocirea a avut loc în noaptea de 9 spre 10 august, în sectorul Botanica din Chișinău, într-un apartament de pe strada Trandafirilor. Femeia, în vârstă de 36 de ani, și-a înjunghiat copiii, după care a încercat să se sinucidă, tăindu-și venele. Aproape de miezul nopții, aceasta a luat un cuțit și a înjunghiat-o în regiunea toracică de câteva ori pe fetița sa de un anișor. După aceasta, s-a îndreptat spre băiatul său de 12 ani pe care l-a atacat fără milă. Aceasta și-a străpuns propriul copil cu cuțitul de vreo 20 de ori. Băiatul a fost rănit în toate regiunile corpului: față, mâini, picioare, torace. Unele împunsături de cuțit au fost penetrante.
Omorul a fost curmat de bunica copiilor, care și-a dat seama că ceva nu este în regulă și a venit în apartamentul în care se derulau evenimentele șocante. Bătrâna a chemat imediat ambulanța și poliția.
Copiii minori au fost internați la spital, iar femeia, după ce a primit îngrijirile medicale la Spitalul de Urgență, a fost plasată în arest preventiv la Penitenciarul 13 din Chișinău.
Procurorii au dispus efectuarea expertizei psihiatrice, care a concluzionat că femeia suferă de maladie psihică cronică și evolutivă – schizofrenie. Aceasta a fost recunoscută iresponsabilă şi internată în Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie.
Acuzatorii de stat solită instanţei aplicarea în privinţa învinuitei a măsurii de constrângere cu caracter medical.
Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, nu este pasibilă de răspundere penală persoana care, în timpul săvârşirii unei fapte prejudiciabile, se afla în stare de iresponsabilitate, adică nu putea să-şi dea seama de acţiunile ori inacţiunile sale sau nu putea să le dirijeze din cauza unei boli psihice cronice, a unei tulburări psihice temporare sau a altei stări patologice. Faţă de o asemenea persoană, în baza hotărârii instanţei de judecată, pot fi aplicate măsuri de constrângere cu caracter medical.
Aplicarea măsurilor de constrângere cu caracter medical prevede:
a) internarea într-o instituţie psihiatrică cu supraveghere obişnuită;
b) internarea într-o instituţie psihiatrică cu supraveghere riguroasă.