Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce pot învăța politicienii moldoveni de la fotbaliști despre ”legile unui joc”

© Sputnik / Evghenii PanasencoMinge
Minge - Sputnik Moldova
Abonare
În politică e ca în fotbal, avem jucători/politicieni atacanți, mijlocași, fundași, portari, dar și mulți care stau pe banca de rezervă

Republica Moldova nu este o țară de top în lumea fotbalului, nici pe arena politică internațională nu este un jucător important. De ce?  Pentru că atât în fotbal, cât și în politică trebuie să avem o echipă națională puternică. Ce avem noi, de fapt? În fotbal avem jucători care dau randament atunci când sunt bine plătiți de patronii echipelor pe care le reprezintă, mai puțin în meciurile jucate pentru Naționala Moldovei la Fotbal, când adevărata miză este să aperi imaginea țării pe arena internațională. 

Cristina Bumbu-Dănuță, pentru Sputnik Moldova

Deși din echipa națională de fotbal a Moldovei fac parte cei mai buni jucători selectați din echipele din întreaga țară, puține sunt cazurile în care Moldova strălucește la campionatele europene de fotbal, de cele mondiale nici nu pomenim. Potrivit datelor din luna octombrie 2017, în clasamentul FIFA, Naționala de Fotbal a Moldovei se situa pe poziția 167, adică exact la coada clasamentului. Cu toate acestea, recent, echipa Sheriff Tiraspol a obținut o victorie surprinzătoare în grupele Ligii Europei. Campioana Moldovei a învins liderul campionatului Rusiei, Lokomotiv Moscova, în deplasare, cu scorul de 2-1.

101 deputați ar trebui să formeze o echipă națională, constituită din cei mai buni politicieni 

Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova
Interzis ligușitorilor! Cine sunt ”politicienii moldoveni” și ce fac ei, de fapt

În politică, naționala Moldovei este divizată în "echipa de la guvernare" și "echipa din opoziție", iar pe arena internațională acestea joacă diferit, au tactici de joc diferite. Dovadă este și promovarea vectorilor de dezvoltare diferiți, spre Est și spre Vest.  În consecință, suferă țara, pentru că jocul politic pe plan internațional nu este coordonat, mingea e doar una, astfel, deseori, se întâmplă că Moldova marchează goluri în propria poartă.

În una dintre emisiunile realizate în studioul Sputnik Moldova, l-am provocat pe politologul Valeriu Ostalep la un exercițiu de imaginație. L-am rugat să-i identifice pe jucătorii/politicienii: atacanți, mijlocași, fundași, portari și cei de pe banca de rezervă. Să ne explice în careul cui este acum mingea, al opoziției sau al guvernării? Cine sunt politicienii care în ultimul an au marcat cele mai multe goluri și în poarta cui?  Fără a sta mult pe gânduri, fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep a răspuns că "în primul rând, noi nu avem o echipă națională. Jucătorii/politicienii de la guvernare și cei din opoziție nu prea joacă fotbal. Mingea este de mult timp undeva în afara careului. Deocamdată nu poate fi identificat acel jucător care ar aduce-o înapoi pe teren și i-ar pune pe politicieni să joace din nou. Mai mult decât atât, probabil că, în timpul apropiat, politicienii noștri vor solicita o nouă pauză, pentru campania electorală, în cadrul căreia ne vor ruga să-i mai alegem încă o dată în echipa națională."

Fotbalul se joacă după un set de reguli, cunoscute sub numele de "legile jocului", la fel trebuie să fie și în politică

Matteo Renzi, prim-ministru al Italiei la doar 39 de ani (2014), cel mai tânăr premier în istoria țării, fotografie de arhivă - Sputnik Moldova
Cei mai tineri politicieni de-a lungul secolelor

În fotbal regulile rămân neschimbate. În politică acestea sunt modificate chiar în timpul jocului, deși nu ar trebui. În fotbal, arbitrul îți arată cartonașul roșu și te scoate din joc. În politică, societatea, care are rol de arbitru, și-a pierdut capacitatea de a le mai arăta cartonașe roșii politicienilor. Fotbaliștii pot fi transferați de la o echipă la alta, în funcție de rezultatele obținute, de numărul golurilor înscrise. Politicienii la fel, doar că în acest caz nu prea știm în baza căror criterii.

Traseismul politic înseamnă încălcarea unei reguli esențiale a jocului

În timpul meciului (unei legislaturi) jucătorii/deputații își permit să treacă de la o echipă la alta, de la o formațiune la alta, jucând deseori împotriva celor care până acum le erau coechipieri și trădându-și astfel susținătorii. "Traseismul politic trebuie interzis prin lege" spunea într-un interviu pentru Sputnik Moldova, fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere. Cred că ar trebui să-i dăm dreptate.

Concluzia e că, deși Republica Moldova e la coada clasamentului pe plan fotbalistic, cel puțin trebuie să apreciem efortul fotbaliștilor moldoveni de a respecta regulile jocului, de a ieși din teren atunci când le este arătat cartonașul roșu. De cealaltă parte, în politica moldovenească, se pare că avem nevoie de un arbitru (societatea) mai sever și incoruptibil și mai multe cartonașe roșii, cel puțin 101. 

Fluxul de știri
0