Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Interzis ligușitorilor! Cine sunt ”politicienii moldoveni” și ce fac ei, de fapt

© Sputnik / Мирослав РотарьȘedința Parlamentului
Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik Moldova vă propune un interviu în care încercăm să explicăm de ce tot mai mulți moldoveni își doresc să devină politicieni, iar cei care au ales această ”meserie” nu se lasă de ea nici după zeci de ani. Cât de periculoși sunt unii politicieni și de ce trebuie să ne pună în gardă inacțiunile unora dintre ei.

Interviu cu Valeriu Ostalep, politolog, expert în politică externă și de securitate.

Cristina Bumbu-Dănuță, pentru Sputnik Moldova

Se pare că politicienii moldoveni sunt printre puținii "profesioniști" care își fac meseria exact ca la carte, sau, în cazul nostru, exact așa cum scrie în DEX. Potrivit dicționarului explicativ, "politicianul" este "persoana care face din politică un mijloc pentru realizarea intereselor personale". S-au uitat sau nu politicienii moldoveni în DEX atunci când au ales anume această meserie, nu știm. Cert este că în accepțiunea noastră, "politician" este persoana care ar trebui să ne reprezinte interesele, mai întâi, pe arena politică și, ulterior, în cazul în care ajunge și "deputat", în parlament.

Domnule Ostalep, ce înseamnă "a fi politician"? Sensul acestui termen este diferit de sensul sintagmei "politician moldovean"?

Politicianul, în percepția mea, este o persoană care are viziuni de reformare a societății în beneficiul ei, în interesul societății. În cazul Republicii Moldova, este invers. Eu practic nu cunosc politicieni moldoveni, și nu mă refer aici doar la actualii, care ar fi avut viziuni sincere și clare de dezvoltare a societății și aceasta e problema noastră principală. Din 1991 încoace, participarea în cadrul proceselor politice, de conducere a țării, de obicei le-au adus beneficii materiale celor care se ocupau de acest lucru, nu țării.  

Credeți că intenția politicienilor de a participa la conducerea țării a fost motivată anume de acest fapt, de a obține beneficii materiale personale?

Da, eu sunt convins că practic în toate cazurile a fost anume așa.

Asta înseamnă că, apriori, aceste persoane nu-și doreau să devină politicieni, mă refer aici la acei politicieni despre care vorbeați mai sus, care trebuie să aducă beneficii țării, nu propriului buzunar?

Apriori, aceste persoane consideră că ajungând în structurile de stat, în funcții de conducere, au posibilitatea fie de a-și îmbunătăți starea materială, fie de a-și asigura starea materială pe care deja o au. Ei pot invoca tot felul de cuvinte frumoase, fie despre integrarea europeană, despre unirea cu România, despre Uniunea Eurasiatică.

A fi politician în Republica Moldova înseamnă să-ți spui afacerile la adăpost?

Așa văd lucrurile ei, politicienii. Asta este situația reală în prezent. Dar nu ar trebui să fie astfel, nu e corect.

Suntem aproape de sfârșitul anului, haideți să facem câteva concluzii. Noi, cetățenii acestui stat, în acest an, le-am plătit salariu celor 101 deputați, pentru ce? Pentru că ei au muncit sau pentru că au jucat un nou spectacol? I-am plătit pentru talentul lor actoricesc?

Eu nu cunosc nicio lege adoptată în acest an care ar soluționa o problemă reală din Republica Moldova. La noi există o incoerență în adoptarea legilor. Legile nu pot fi schimbate de la un alt la altul. Noi avem nevoie de previzibilitatea, ceea ce nu ne asigură actualmente deputații.

În orice domeniu de activitate, angajații sunt obligați să facă rapoarte, să argumenteze pentru ce primesc bani la sfârșit de fiecare lună. În fața cui trebuie să raporteze deputații? Care e instituția ce-i poate soma pe deputați, pe politicieni, pentru acțiunile sau inacțiunile lor?

În general, există doar două căi de a le solicita deputaților să iasă la raport în fața societății: prin intermediul jurnaliștilor și prin intermediul societății civile, cum ar fi a organizațiilor neguvernamentale. Dacă ar veni în parlament și ar pune întrebări concrete deputaților, poate că aceștia din urmă vor simți presiune și se vor gândi mai mult la acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în beneficiul țării. Cu toate că deputații noștri sunt demagogi de înaltă speță. Îi vedeți cum prezintă ei proiectele de lege, vorbesc despre toate și despre nimic. Mereu vorbesc despre reforme. Și mai au un fel de a ne povesti despre acțiunile sau inacțiunile lor, după lungi declarații spun: "ne-am trezit cu o mulțime de probleme", asta înseamnă că ei până acum au dormit. Deputații recunosc că ei dorm. Sau haideți să vorbim despre miniștri. Ați observat cât de des fac ei conferințe de presă? Foarte rar. De ce? Pentru că ei nu au rezultate pe care să ni le prezinte.

Domnule Ostalep, totuși "a fi politician" este o profesie? Trebuie să fi profesionist în domeniu sau nu?

Eu cred că este mai mult decât o profesie. Aceasta presupune o luptă continuă pentru putere. Politicianul trebuie permanent să demonstreze rezultatele pe care le obține în activitatea sa, asta la modul ideal. În Republica Moldova este cu totul altceva. A fi politician profesionist la noi în țară înseamnă să cauți polul de putere și să te învârți în jurul lui, de dorit ar fi să nu lupți cu dânsul. Uitați-vă că noi avem politicieni profesioniști, deputați care de 20 de ani sunt în parlament.

Aceștia sunt politicieni profesioniști care dau randament sau sunt politicieni de carieră?

Este o întrebare excepțională, pentru că cinic, noi trebuie să analizăm care este un politician profesionist, cel care este onest, muncește, dar nu este în parlament, sau cel care, în rezultatul mai multor șiretlicuri, trădări, este în continuare în parlament. Noi avem deputați care în 15-20 de ani au schimbat trei sau patru partide. Aceasta demonstrează că este un politician incoerent, nu este onest, își trădează alegătorii și este lipsit de oricare principii morale. Avem politicieni care au migrat către partide care promovează cu totul altceva decât partidele din care vin, care i-au promovat în parlament. Aici trebuie să punem accentul. Cât de eficient este ca profesionist acest politician, deputat, după zeci de ani de experiență?

Permiteți-mi să vă întreb aici, cât de importanți sunt anii de experiență pentru un politician?

Va suna foarte neplăcut pentru mulți, dar cu cât mai lipsit de principii și valori este politicianul, cu atât mai mult el se află în politica moldovenească. Sunt și câteva excepții.

În Republica Moldova avem mai mulți politicieni periculoși sau inofensivi?

Ei nu pot fi inofensivi deoarece primesc bani de la noi, dar nu fac nimic, mai mult decât atât uneori sabotează unele acțiuni care ar aduce un beneficiu țării noastre. Deci chiar și acei care nu fac nimic, prin inacțiunile lor, prin faptul că ocupă locul în care s-ar fi putut afla o persoană energică, care ar face lucruri utile pentru țară, ei deja sunt periculoși. Inacțiunea uneori este catalogată ca fiind crimă, în cazul medicilor, de exemplu. Din cauza inacțiunii lor moare un om, în cazul deputaților, prin inacțiunea lor se duce de râpă o țară. Ei trebuie să reacționeze la problemele noastre de bază.

Ați putea să ne descrieți cum arată politicianul pentru care nu trebuie să mai acordăm vot de încredere în cazul unor noi alegeri?

Alegătorii trebuie să-și dea seama că politicienii sunt aceiași oameni la fel ca noi, doar că atunci când obțin o funcție de conducere ei își schimbă un pic comportamentul, dar imediat ce-și pierd funcția ei devin cei de altădată. Un exemplu: vedeți cum arată Mihai Ghimpu în funcția de președinte în exercițiu, în funcția de deputat din opoziție sau cum arată același om fața Parlamentului, acum un an, când a "gustat din democrație directă". Sunt trei oameni diferiți, dar de fapt este același Mihai Ghimpu.

Ce ar trebui să înțeleagă cetățeanul, viitorul alegător?

Cetățeanul trebuie să înțeleagă că noi oricând, în orice funcție nu s-ar afla politicienii, putem să le cerem socoteală. Pentru că ei au semnat contract cu noi, pentru banii noștri, să întreprindă acțiuni în interesul nostru, nu în interesul lor. Politicienii mereu încurcă viziunile obștești cu cele personale. Ei sunt plătiți de noi, dar își promovează fanteziile proprii, nu ale noastre ale cetățenilor.

Vă mulțumesc!

 

 

Fluxul de știri
0