CHIȘINĂU, 18 oct — Sputnik. Potrivit unor surse din interiorul guvernului Marii Britanii, scopul este de a exercita presiuni asupra Theresei May pentru ca UE să obţină mai mulţi bani, pentru a-şi satisface interesele financiare, relatează Express.co.uk.
O sursă de la Whitehall a declarat pentru The Times că, evident, nu este în interesul UE să recunoască faptul că acum ceea ce împiedică progresul negocierilor sunt banii.
„Dar, în realitate, aceasta este situația. Până acum, am fi putut finaliza un acord privind majoritatea drepturilor cetățenilor, dar încă așteptăm răspunsul lor la propunerile noastre. Aceasta nu poate fi altceva decât o încercare de a crește presiunea asupra noastră", a declarat sursa.
De asemenea, unii diplomați europeni au recunoscut, în discuţii private, că solicitarea ca instanțele europene să supravegheze direct drepturile de rezidență ale cetăţenilor este o „perdea de fum", potrivit ziarului The Time.
Ei susțin că scopul real este acela de a se evita acuzaţia că cele 27 de state membre ale UE tergiversează finalizarea negocierilor din cauza banilor.
Marea Britanie s-a angajat deja să plătească 20 de miliarde de lire sterline în plăți bugetare după Brexit, între martie 2019 și sfârșitul anului 2020, pentru a compensa o „gaură neagră" în cheltuielile bugetare ale UE. Însă un acord prin care s-ar angaja să plătească totalul datoriilor ar adăuga 28 miliarde de lire sterline la factura totală.
Diplomații apropiați de discuții au declarat că Germania și alte țări consideră, în privat, că încheierea unui acord privind drepturile de rezidență este „foarte aproape", dar totuși doresc mai mulți bani.
Săptămâna trecută, David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, și-a exprimat nemulţumirea că negociatorul din partea UE, Michel Barnier, refuză să discute oferta Marii Britanii privind drepturile cetățenilor și, în schimb, a cerut mai mulți bani.
Acordul ar permite cetățenilor din UE să părăsească Regatul Unit pentru perioade îndelungate și să se întoarcă fără ca drepturile lor să fie schimbate. De asemenea, britanicii care trăiesc într-o țară membră a UE ar putea să se mute și să se stabilească într-o altă ţară.