Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovenii care vor să rămână în Marea Britanie după Brexit trebuie să știe asta

© AFP 2024 / JUSTIN TALLISФлаги Британии и Евросоюза
Флаги Британии и Евросоюза - Sputnik Moldova
Abonare
Au fost făcute publice noi detalii privind obținerea statutului de rezident post-Brexit de către cetățenii europeni care vor să rămână în Marea Britanie, inclusiv moldovenii care dețin cetățenia română

CHIȘINĂU, 8 nov — Sputnik. Guvernul britanic este dispus să faciliteze obţinerea statutului de rezident post-Brexit de către cetăţenii europeni care vor să rămână în continuare în Regatul Unit.

Astfel, aceștia vor avea o perioadă de grație de doi ani după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru a solicita rezidență și, „în majoritatea cazurilor, va fi acordată", potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne de la Londra, citat de digi24.ro.

Brexit - Sputnik Moldova
Dezvăluiri din culisele negocierilor Brexit: Europa vrea mai mulți bani

Sursa mai precizează că cererile nu vor fi refuzate din cauza unor „detalii tehnice minore". Iar în caz de refuz, solicitanții vor avea posibilitatea să conteste decizia.

Totodată, o condiție importantă este că cei care vor solicita drept de rezidență vor trebui să declare orice condamnare penală și să accepte verificările de rigoare în baza de date.

„Este o măsură rezonabilă pentru ca țara să fie apărată de cei care comit infracțiuni grave", se mai spune în documentul citat.

„Am spus foarte clar că păstrarea drepturilor cetățenilor europeni este principala noastră prioritate în cadrul negocierilor" ", a declarat David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, menționând că aceștia aduc o contribuţie extrem de importantă pentru economia şi societatea britanică.

Astfel, Davis a subliniat că autoritățile britanice vor oferi sprijin tuturor celor care doresc să rămână în țară să obţină statutul de rezident (settled status) printr-un sistem simplu şi direct de aplicare.

Puteți vedea aici documentul integral în limba engleză:

Fluxul de știri
0