Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații ezită, iar Ministerul Justiției a și inițiat modificarea Constituției

© Sputnik / Miroslav RotariКонституция РМ
Конституция РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Justiției a inițiat un proiect de lege de modificare a Constituției. Documentul prevede, între altele, că judecătorii vor putea fi numiți ”pe viață” chiar la etapa primilor pași făcuți în magistratură

CHIȘINĂU, 8 nov — Sputnik. Ministerul Justiției a înaintat spre dezbatere un proiect de lege ce urmează a fi examinat și, eventual, aprobat de Guvern. Documentul prevede modificarea și completarea Constituției.

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul amendează Constituția. Vom avea o altă denumire a limbii de stat

Proiectul Ministerului Justiției îi privește pe magistrați (judecătorii tuturor instanțelor judecătorești) și pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Una dintre principalele propuneri este ca judecătorul să fie numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

O altă propunere este ca judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) să fie numiți în funcție de Președintele țării la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conform legislației în vigoare, judecătorii sunt numiți în funcție inițial pentru o perioadă de cinci ani și doar dacă acesta demonstrează în acest timp că face față funcției poate fi numit pe viață. De asemenea, la ora actuală, judecătorii CSJ sunt numiți în funcție de Parlament, la propunerea CSM.

конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituțională a avizat redenumirea limbii din moldovenească în română

Magistrații instanțelor judecătorești ar putea fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă, chiar de la începutul carierei. În prezent, aceștia se numesc inițial pentru o perioadă de cinci ani. În același timp, judecătorii Curții Supreme de Justiție ar putea fi numiți de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent, aceștia sunt numiți de către Parlament. Proiectul de modificare a Constituției, propus de Ministerul Justiției, va fi examinat în ședința de mâine a Guvernului.

În prezent, Constituția prevede că persoanele care au susținut concursul sunt numite în funcția de judecător, pentru prima dată, pe un termen de cinci ani. După expirarea acestui termen, judecătorii sunt numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, stabilit în condițiile legii.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituțională l-a lăsat temporar pe șeful statului fără o atribuție

Proiectul Ministerului Justiției mai prevede că judecătorii se vor bucura și de imunitate funcțională.

CSM, potrivit proiectului, de asemenea ar urma să sufere transformări. Membrii acestuia ar urma să fie aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor și să reprezinte toate nivelurile instanțelor judecătorești. Mai nou, documentul prevede și participarea reprezentanților societății civile.

Amintim că recent un grup de deputați din parlament a inițiat formarea unui grup de lucru pentru studierea ultimelor decizii ale Curții Constituționale privind formarea Guvernului și remanierile guvernamentale, în vederea inițierii modificării și completării legislației în vigoare, inclusiv a Constituției, în spiritul interpretărilor autorității de jurisdicție constituțională.

Fluxul de știri
0