Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională l-a lăsat temporar pe șeful statului fără o atribuție

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a decis astăzi că numirea ministrului Apărării poate fi făcută de președintele Parlamentului sau șeful Guvernului

CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. Curtea Constituțională a luat astăzi o decizie în disputa care are loc de mai mult timp între președintele țării, Igor Dodon, și coaliția de guvernare cu privire la numirea în funcție a noului ministru al Apărării.

Curtea a decis transmiterea acestei atribuții președintelui Parlamentului sau șefului Guvernului.

конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituțională pune punctul pe ”i„ în relația Igor Dodon-Guvern

”Refuzul președintelui țării de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile în cauză și justifică instituirea interimatului funcției care se asigură, în ordine, de către președintele Parlamentului sau premier pentru exercitarea acestor obligații constituționale”, contată Curtea.

Potrivit deciziei CC, instituirea interimatului funcției cauzat de refuzul deliberat de a exercita o obligație constituțională și circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către CC.

Hotărârea CC este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Consilierul președintelui țării pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, a declarat că decizia CC ”este una pasibilă de răspundere penală”.

”Pentru o asemenea decizie s-ar putea face pușcărie. Este o acțiune complexă a uzurpării puterii de stat. Nu recunoaștem această decizie. Un ministru numit în asemenea fel nu este legal”, a declarat Lebedinschi.

Președintele țării, Igor Dodon, își va prezenta poziția în cadrul unui briefing la ora 17.00.

Fluxul de știri
0