Studiu: Băuturile răcoritoare vă pot pune în pericol viața

© NewbostonerКоктейль из лайма
Коктейль из лайма - Sputnik Moldova
Abonare
Iubitorii de băuturi răcoritoare au motive să se îngrijoreze. Consumul regulat al acestor licori poate creşte riscul dezvoltării unor boli grave, avertizează oamenii de știință de la Universitatea Stellenbosch, Africa de Sud.

CHIȘINĂU, 6 nov — Sputnik. Consumul regulat de băuturi răcoritoare crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni grave sau chiar fatale, cum ar fi diabet, tensiune arterială și accident vascular cerebral, atrag atenţia oamenii de știință de la Universitatea din Stellenbosch, Africa de Sud, care sunt citaţi de Daily Mail.

Volvo - Неделя Моды в Москве - Sputnik Moldova
Concluzia medicilor britanici: Vopsirea părului provoacă cancer

După cum arată cercetătorii, o doză standard de Coca Cola de 0,33 litri conține aproximativ 39 de grame de zahăr, ceea ce eeste mult peste norma zilnică de 14 grame pentru un adult.

După ce au analizat starea de sănătate a persoanelor care obişnuiesc să bea băuturi răcoritoare de mai mult de cinci ori pe săptămână, experții au constatat că ingerarea regulată a zahărului din componența lor contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, la creștere în greutate, la tulburări metabolice și la hipertensiune arterială.

În plus, cei care au consumat aceste băuturi timp de 10 săptămâni manifestă o scădere a sensibilităţii la insulină (cu aproximativ 17%) și au simptome de tensiune arterială crescută și alte tulburări cardiovasculare.

„Numărul tot mai mare de afecţiuni cardiometabolice are strânsă legătură cu urbanizarea tot mai mare şi cu adoptarea unui stil de viaţă nesănătos, cum este sedentarismul, fumatul şi o alimentaţie slabă din punct de vedere nutritiv”, a precizat cercetătorul Faadiel Essop de la Universitatea din Stellenbosch.

Consumul de zahăr în exces a apărut ca una dintre cele mai evidente schimbări în alimentaţie pe plan global în ultimele decenii și este considerat un factor principal care conduce la declanșarea bolilor cardiometabolice". 

© Sputnik / Nicolai KibichDiabetul zaharat
Diabetul zaharat - Sputnik Moldova
Diabetul zaharat
Fluxul de știri
0