Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sergiu Sârbu: Moțiunea comuniștilor – nihilism juridic

Sergiu Sîrbu, deputat PDM
Sergiu Sîrbu, deputat PDM - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Constituției și Regulamentului Parlamentului, moțiunile simple se înaintează doar în privința acțiunilor guvernamentale, în nici un caz nu pot fi înaintate moțiuni altor autorități independente și autonome

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Deputatul democrat Sergiu Sârbu susține că moțiunea simplă de inițiere a procedurii de demitere a Curții Constituționale (CC), anunțată joi de fracțiunea PCRM, nu este altceva decât ”un nihilism juridic”.

Пикет партий коммунистов у Конституционного суда - Sputnik Moldova
Politică
Comuniștii au înaintat o moțiune contra judecătorilor Curții Constituționale

Sârbu a explicat că procedura de demisie a judecătorilor CC este una destul de complexă și poate interveni doar în cazurile expres prevăzute de lege.

”Acțiunea de astăzi a fracțiunii PCRM reprezintă un nihilism juridic. Nu este posibil juridic să înaintăm moțiune Curții Constituționale. Potrivit Constituției și Regulamentului Parlamentului, moțiunile simple se înaintează doar în privința acțiunilor guvernamentale, în nici un caz nu pot fi înaintate moțiuni altor autorități independente și autonome”, a declarat Sârbu. 

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, judecătorii CC sunt inamovibili în activitatea lor. Mandatul judecătorului Curţii  Constituţionale încetează prin ridicarea imunităţii judecătorului în caz de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător din motive de sănătate timp îndelungat şi neîntrerupt, încălcare a jurământului şi a obligaţiilor funcţiei, condamnare de către instanţa judecătorească pentru săvârşirea unei infracţiuni, incompatibilitate, stabilită prin act de constatare rămas definitiv, stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese, nedepunere a declarației de avere și interese personale sau refuz de a o depune, dispunere de către instanța judecătorească, prin hotărâre irevocabilă, a confiscării averii nejustificate.

Controlul asupra semnalelor de încălcare a jurămîntului sau a obligaţiunilor funcţionale de către judecători se efectuează de un complet din 2 judecători, numiţi prin dispoziţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale.

Fluxul de știri
0