Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În 2018, intervin schimbări la reținerea impozitului pe venit pentru cetățeni

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Deputați au votat joi cu majoritate de voturi Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2018, prezentată de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, 2 noiembrie, în prima lectură, cu majoritate de voturi Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2018. 

Conform documentului prezentat de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, mărimea scutirilor personale din venitul impozabil pentru persoanele fizice va fi majorată cu 6 procente anul viitor. Astfel, fiecare persoană fizică va avea dreptul la o scutire personală în sumă de 11280 de lei pe an, comparativ cu 10620 de lei – în 2017. Totodată, scutirea pentru fiecare persoană întreţinută se va majora de la 2340 de lei la 2520 lei anual. Suma scutirii personale pentru cei care au avut de suferit din cauza avariei de la Cernobâl, acțiunile de luptă pentru integritatea Republicii Moldova, de pe urma războiului, represiunilor politice și luptelor din Afganistan vor constitui 16800 de lei anual față de 15840 de lei în anul curent.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova se introduce un impozit suplimentar

În premieră, politica fiscală prevede o metodologie simplificată de evidență a mijloacelor fixe pentru agenții economici. Producătorii de lapte vor avea dreptul la restituirea taxei pe valoare adăugată (TVA). Iar cota redusă a TVA de 8 la sută se va aplica pentru energia termică produsă din biocombustibil solid, destinată instituțiilor publice.

Cota fixă de impozitare a veniturilor cetățenilor care livrează agenților economici producție agricolă se va majora de la 3 la 5 sută.

Ministerul Finanțelor propune majorarea accizelor pentru produsele petroliere, tutun și alcool.

Pentru prima dată va fi instituită o nouă formulă de calcul a impozitului pe avere, și anume asupra autovehiculelor a căror valoare este mai mare de 1,5 milioane de lei.

Alte modificări de ordin vamal se referă la anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele de frontieră ce activează în regim duty-free, aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară, măsură ce va fi aplicată începând cu 1 iulie 2018. Deținătorii de licență în domeniu, valabilă la data intrării în vigoare a legii, urmează să-și continue activitatea până la expirarea acesteia.

Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2018 urmează să fie votată în lectura a doua, finală, în plenul Parlamentului.

Fluxul de știri
0