Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova se introduce un impozit suplimentar

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Din acest an, în Moldova se introduce impozitul pentru avere ce va fi achitat de persoanele fizice care deţin case mai scumpe de 1,5 milioane de lei.

CHIŞINĂU, 9 mar – Sputnik. Persoanele fizice din Moldova care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, vor plăti anual un impozit suplimentar în bugetul de stat, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

„Persoanele fizice care deţin imobile scumpe vor achita o taxă suplimentară, taxă pe avere, în valoare de 0,8 la sută din valoarea cadastrală a imobilului. Plata va fi achitată anual, conform situaţiei din 1 noiembrie. Cui aparţine imobilul la 1 noiembrie, acela şi va fi plătitorul de impozit”, a declarat ministrul.

Potrivit calculelor, impozitul pe avere la o casă evaluată de cadastru la 1,5 milioane de lei va ajunge până la 12 mii de lei. 

деньги - Sputnik Moldova
Noile impozite vor intra în vigoare peste jumătate de an

Armaşu a precizat că nu se va lua în considerare cum a ajuns imobilul în proprietate, prin donaţie, vânzare-cumpărare sau construit de proprietar.

„Important este că este un imobil de o valoare înaltă, care aparţine unei persoane fizice, şi el este impozitat. Noi ţintim să obţinem impozite suplimentare de la persoanele care au averi mai mari. Anul acesta va fi un prim pas în această direcţie. Acest mecanism de impozitare în viitor ar putea fi aplicat şi pentru alte bunuri de lux”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Armaşu, din impozitul pe avere anual se vor aduna în bugetul de stat între 50-100 de milioane de lei.

„Dar, cred că încasările vor fi mai mari”, a declarat ministrul.

Anul acesta, în bugetul de stat la capitolul venituri din taxa pe avere va fi indicată suma de 50 de milioane de lei. Proiectul va fi aprobat de Guvern cel mai probabil la viitoarea şedinţă a Guvernului şi ulterior trimis spre adoptare în Parlament.

Fluxul de știri
0