Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată ce pățești dacă încerci să mituiești un ofițer de Patrulare

© Photo : Facebook / Inspectoratul Național de Patrulare al IGPMașină a Inspectoratului Național de Patrulare al IGP
Mașină a Inspectoratului Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova
Abonare
Neverosimil: Timp de două zile, al doilea polițist de Patrulare din cadrul Batalionului de Patrulare Sud refuză să ia mită și merge cu denunț la CNA.

CHIȘINĂU, 1 nov — Sputnik, Sergiu Praporșcic. După ce am relatat ieri că un polițist din cadrul Batalionului de Patrulare Sud a făcut un denunț la Centrul Național Anticorupție, anunțând că un bărbat a încercat să-l mituiască cu 100 de euro, iată că astăzi CNA anunță că un alt inspector din cadrul aceluiași Batalion a repetat gestul.

Inspectoratul Național de Patrulare - Sputnik Moldova
Societate
Incredibil: Un polițist de Patrulare, cu denunț la CNA

Centrul Național Anticorupție anunță printr-un comunicat de presă că un bărbat din Cahul a încercat să mituiască un inspector al Batalionului de Patrulare Sud, dar a fost denunţat la CNA. Potrivit denunţătorului, adică polițistului de Patrulare, bănuitul i-ar fi propus 2000 de lei ca să nu fie cercetat pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate.

Pe numele șoferului ce a urcat băut la volan a fost iniţiată o urmărire penală pentru corupere activă, iar, dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 6 ani de închisoare cu amendă în mărime de până la 4000 de unităţi convenţionale. Operaţiunea de reţinere a fost sprijinită de Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI.

Amintim că, acum două zile, un alt locuitor al oraşului Cahul a fost reţinut de CNA şi procurori pentru încercarea de a mitui un inspector de Patrulare. Acesta i-ar fi promis poliţistului 100 de euro pentru ca acesta să-i elibereze automobilul şi să nu-l cerceteze penal pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică.

Infracțiune, școala auto, poliție - Sputnik Moldova
Societate
La miezul nopții, un minor a pus pe jar poliția din 2 raioane: Vezi ce a făcut

Aceste știri care vin de la CNA, la distanță de 24 de ore, ar trebuie să-i pună în gardă pe șoferii și pe toți cetățenii care au de-a face cu polițiștii de patrulare, mai ales cu cei din sudul țării. Și anume, dacă au urcat beți la volan sau au admis alte nereguli, să nu mai încerce să-i mituiască pe polițiștii de Patrulare, mai ales pe cei din sudul țării, pentru că își complică rău situația. În loc de o amendă și niște puncte de penalizare, riscă să stea și ani buni după gratii.

O a doua concluzie care se impune în această situație: în mod evident, autoritățile țării depun eforturi susținute pentru a combate așa-zisa corupție de nivel mic și mijlociu. O fac din mai multe motive, inclusiv din raționamente electorale, căci la sfârșitul lui 2018 vom avea alegeri parlamentare. Așa sau altfel, este o acțiune pe care cetățenii nu au decât să o salute și așa vor face, chiar dacă în 2018 nu vor și vota neapărat cu partidele din arcul guvernamental.

Din păcate, mai puțin evident este faptul că autoritățile depun eforturi conjugate ca să combată corupția la nivel înalt. Cazul lui Filat este deja învechit și mă tem că mai este și singular. Dar, cum spune proverbul vechi românesc: cu o rândunică nu vine primăvara.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0