Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Justiției le-a promis oamenilor de afaceri mai puține presiuni

© Sputnik / Александр Мельников / Accesați arhiva multimediaAfaceri, expoziție internațională de armament
Afaceri, expoziție internațională de armament - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul justiției își propune să reducă presiunea instituțiilor de forță asupra mediului de afaceri

CHIȘINĂU, 31 oct — Sputnik. Ministerul Justiției a propus marți spre consultări publice un proiect de lege pentru modificarea mai multor articole ale Codurilor penal, de procedură penală, contravențional, Legii cu privire la controlul de stat și a celei cu privire la Serviciului de Informații și Securitate, scopul fiind minimalizarea abuzurilor autorităților statului și facilitarea activității oamenilor de afaceri.

Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul s-a apucat să facă prăpăd în legislație: sunt vizați oamenii de afaceri

Noile prevederi, potrivit serviciului de presă al Ministerului Justiției, vor interzice ridicarea documentelor, suporturilor de informație și a bunurilor utilizate în procesul economic, fără de care este imposibilă continuarea activității agenților economici. De asemenea, va fi introdus mecanismul de garanții financiare asupra acelora ce cad sub incidența sechestrării.

Ministerul Justiției a mai propus excluderea aplicării măsurilor de arest în cazul infracțiunilor economice pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea până la 5 ani. Agenților economici le va fi stabilit un mecanism de înlăturare benevolă a neconformităților, odată realizată fiind exclus caracterul penal al faptei.

Potrivit inițiativei, va fi revăzut locul și rolul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), astfel încât acesta să se concentreze pe acțiuni ce constituie amenințare pentru independentă, suveranitatea, unitatea, integritatea teritorială, ordinea constituțională, dezvoltarea democratică, securitatea internă, a statului, societății și cetățenilor, statalitatea Moldovei, vitalitatea și funcționarea stabilă a celor mai importante ramuri ale economiei naționale.

Fluxul de știri
0