Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vor fi impuse noi reguli de intrare a moldovenilor în spațiul Schengen

© Sputnik / Sergei KirkachSchengen Visa
Schengen Visa - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul European a votat săptămâna aceasta un document care prevede eliminarea ștampilelor în spațiul Schengen și introducerea unei noi metode de traversare a frontierei.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Începând cu anul 2020, în Uniunea Europeană va fi introdus un nou sistem de control la traversarea hotarului. Parlamentul European a votat, săptămâna aceasta, la Strasbourg, proiectul cu privire la implementarea sistemului de înregistrare automată a străinilor care intră în spațiul Schengen. 

Birou Vamal Albița, România - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum vom trece hotarul moldo-român, odată cu intrarea României în zona Schengen

Noul sistem presupune, în loc de ștampilare, scanarea pașaportului la intrarea și ieșirea în/din spațiul Schengen. Prin noua procedură se încearcă eliminarea cazurilor când vizele pentru intrarea în spațiul Schengen erau falsificate.  

Pentru aplicarea noului sistem de intrare în spațiul Schengen au votat 477 de deputați din Parlamentul European, din 751. 

”Scopul nostru este de a îmbunătăți controlul la frontierele UE, de a stopa migrația ilegală și simplifica procesul de coordonare a fluxurilor de migranți”, a declarat Comisarul european pentru migrație, Dimitris  Avramopoulos.

Autorii proiectului susțin că noul sistem de control la traversarea hotarului UE va contribui la consolidarea securității interne și a luptei antiteroriste, va micșora timpul de trecere a controlului vamal și va permite identificarea străinilor care vor să intre în spațiul Schengen cu acte false sau cu termenul expirat.  

Datele despre pasageri vor fi păstrate timp de trei ani și cinci ani în cazul persoanelor care au depășit termenul legal de aflare în spațiul Schengen. 

În prezent, in Spațiul Schengen, numai Franța a reintrodus controale la frontiere din cauza amenințării teroriste. Aceste controale au fost prelungite de mai multe ori, din cauza noilor atacuri teroriste din Franța. Data-limită fixată în prezent este 31 octombrie 2017.

Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia au reintrodus controalele din cauza afluxului de migranți. Derogările excepționale obținute de aceste țări expiră și ele pe 11 noiembrie 2017.

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen. Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE. În același timp, Regatul Unit și Irlanda, țări membre ale Uniunii Europene, au optat să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor.

Statele membre ale Acordului de la Schengen care totodată sunt membre ale Uniunii Europene Bulgaria, Cipru, Croația și România, respectiv statele care sunt doar membre ale Acordului, dar nu ale UE, Elveția și Liechtenstein, nu au început încă să aplice prevederile acordului, dar urmează să o facă în viitor. 

 

 

Fluxul de știri
0