Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum vom trece hotarul moldo-român, odată cu intrarea României în zona Schengen

© Sputnik / Rodion ProcaBirou Vamal Albița, România
Birou Vamal Albița, România - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ce schimbări se vor produce la trecerea frontierei moldo-române, odată cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Odată cu aderarea României la spațiul Schengen nu vor surveni schimbări la controlul de frontieră pe segmentul moldo-român.   

”Lucrurile nu se vor schimba. Sunt sigur că la hotarul estic al Uniunii Europene verificările de frontieră vor rămâne aceleași. Vor fi mai multe plusuri decât minusuri”, a declarat șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Fredolin Lecari.

România şi Bulgaria solicită de mulţi ani aderarea la Spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.

În prezent, in Spațiul Schengen, numai Franța a reintrodus controale la frontiere din cauza amenințării teroriste. Aceste controale au fost prelungite de mai multe ori, din cauza noilor atacuri teroriste din Franța. Data-limită fixată în prezent este 31 octombrie 2017.

Schengen Visa - Sputnik Moldova
Atenție moldoveni: Viza Schengen se schimbă

Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia au reintrodus controalele din cauza afluxului de migranți. Derogările excepționale obținute de aceste țări expiră și ele pe 11 noiembrie 2017.

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.

Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Într-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, nouă state, majoritatea din centrul și estul Europei, și-au deschis granițele, astfel încât pentru prima dată este posibilă călătoria liberă peste fosta Cortină de Fier.

Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE. În același timp, Regatul Unit și Irlanda, țări membre ale Uniunii Europene, au optat să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor.

Statele membre ale Acordului de la Schengen care totodată sunt membre ale Uniunii Europene Bulgaria, Cipru, Croația și România, respectiv statele care sunt doar membre ale Acordului, dar nu ale UE, Elveția și Liechtenstein, nu au început încă să aplice prevederile acordului, dar urmează să o facă în viitor. Cetățenii lor se pot aștepta în continuare la controale de granițǎ între țările lor și țǎrile vecine.

Fluxul de știri
0