Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vladimir Filat nu va fi primul care va afla dacă rămâne sau nu în închisoare

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pe data de 12 decembrie 2017, la Curtea Supremă de Justiție din Chișinău va fi pus în discuție, din nou, dosarul ex-premierului Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de închisoare

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție va examina, pe data de 12 decembrie 2017, cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier, Vladimir Filat, depusă de Casa de avocatură ”Popa și Asociații”.

Avocatul Igor Popa a solicitat CSJ, în luna septembrie, casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Влад Филат 01/03/2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce spune Andrian Candu despre Vlad Filat la un an și jumătate de la arestare

Recursul în anulare, este o cale extraordinară de atac. Temeiurile pentru recurs în anulare sunt hotărârile irevocabile, în scopul reparării erorilor de drept comise la judecarea cauzei, în cazul în care un viciu fundamental în cadrul procedurii precedente a afectat hotărârea atacată.

Ședința de judecată din data de 12 decembrie anunțată de Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție va avea loc fără participarea părților. 

Recursul în anulare admis în principiu se judecă de către Colegiul lărgit sau, după caz, de Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie. La judecarea recursului în anulare participă Procurorul General sau procurorii învestiţi de el şi apărătorul părţii care a declarat recurs în anulare sau în privinţa căreia acesta a fost declarat.  

Judecând recursul, instanţa adoptă una din următoarele decizii:

respinge recursul ca inadmisibil, cu menţinerea hotărârii atacate;

admite recursul, casează, parţial sau total, hotărârea atacată şi ia una din următoarele soluţii:

menţine decizia instanței de apel (recurs), atunci când recursul a fost greşit admis;

dispune achitarea persoanei sau încetarea procesului penal în cazurile prevăzute de CPP;

rejudecă cauza şi pronunţă o nouă hotărâre, dacă nu se agravează situaţia condamnatului, sau, după caz, dispune rejudecarea de către instanţa de apel, în cazul în care eroarea judiciară nu poate fi corectată de către instanţa de recurs.

Влад Филат 14.06.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vladimir Filat va ieși din celulă doar două ore în zi

Curtea Supremă de Justiție a respins, la 22 februarie 2017, recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Colegiul Penal al CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat dictată de Judecătoria Buiucani. 

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat. 

Ex-premierul se află în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. 

Procurorul șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare. 

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

În cazul în care decizia instanței va fi menținută, Vladimir Filat va ieși din închisoare la 15 octombrie 2024.

Fluxul de știri
0