Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce spune Andrian Candu despre Vlad Filat la un an și jumătate de la arestare

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат 01/03/2016
Влад Филат 01/03/2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului Andrian Candu a făcut o remarcă despre ex-premierul Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupție și trafic de influență

CHIȘINĂU, 19 mar – Sputnik. Președintele Parlamentului Andrian Candu și-a amintit de ex-premierul Vladimir Filat, atunci când a fost întrebat despre rezultatele luptei cu corupția în Republica Moldova. 

EXCLUSIV: Timofti decide marțea viitoare dacă Filat rămâne sau nu în închisoare>>>

Speakerul spune că, rezultatele acestei lupte nu pot fi văzute într-o zi, ci este nevoie de timp.   

”Contează foarte mult ca toate procesele de corupție în care sunt vizați judecători, vameși, polițiști, miniștri să ajungă în instanța de judecată. Judecata poate să dureze un an sau doi. Vedeți și în cazul ex-premierului Vladimir Filat. A durat. Și probabil mai urmează la CEDO”, a declarat președintele Parlamentului. 

Potrivit lui Candu, ”lupta cu corupția nu trebuie să aibă nici culoare politică și nici grade în sensul că iești ministru sau deputat”.

”Contează ca aceste dosare să ajungă în instanță și oamenii ori să-și facă dovada nevinovăției, ori invers instanța să dovedească vina acestora”, a declarat Candu. 

Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, se află acum în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Curtea Supremă de Justiție a respins, la 22 februarie, recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori, astfel Filat rămâne întemnițat până la finele anului 2024. Pronunțarea deciziei motivante a va fi pe data de 23 martie. 

Влад Филат 14.06.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vladimir Filat va ieși din celulă doar două ore în zi

Colegiul Penal al CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat, dictată de Judecătoria Buiucani.  

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.  

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și lider al PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.   

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Ex-premierul a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0