Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu câte voturi Dorin Chirtoacă va spune ADIO chișinăuienilor

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия Кишинева
Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
În cazul în care Dorin Chirtoacă va fi revocat la referendum din funcția de primar, în primăvara anului viitor, la Chișinău, ar putea fi organizate alegeri locale noi

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. În exact trei săptămâni, la Chișinău va fi organizat referendumul de revocare a lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al municipiului Chișinău. 

Codul Electoral prevede că decizia privind revocarea primarului este adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ultima oră! Chirtoacă nu va putea participa la plebiscitul din 19 noiembrie

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară în scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători. Astfel, Chirtoacă poate fi revocat din funcție cu 163570 de voturi plus unu. 

Referendumul local cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău va avea loc la 19 noiembrie. Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Municipale Chișinău nr. 1 a înregistrat la acest plebiscit două partide: PSRM și PL. 

Pragul de validare pentru referendumul local este de 33 la sută. Rezultatele acestui plebiscit urmează să fie confirmate prin decizia instanței de judecată. 

În prezent, Chirtoacă este suspendat, prin decizia instanței, din funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta este anchetat în două dosare penale în care este acuzat de procurori de corupere pasivă, trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu. Liberalul Dorin Chirtoacă se află din 25 mai în arest la domiciliu. 

În cazul în care Chirtoacă va fi revocat la referendum din funcția de primar, în primăvara anului viitor, la Chișinău, ar putea fi organizate alegeri locale noi.

Fluxul de știri
0