Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Locuitorii din satele Moldovei ar putea plăti noul impozit pe lux

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaСельская жизнь в деревне
Сельская жизнь в деревне - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul Fiscal Principal de Stat nu exclude că și proprietarii caselor de la sate vor fi obligați să plătească impozitul pe lux, introdus în Moldova în anul 2016.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Din 2016, locuitorii Republicii Moldova plătesc în bugetul de stat un nou impozit, numit ”impozitul pe lux”. Noul impozit este plătit de persoanele care au în proprietate imobile, inclusiv case de vacanță, ce au o valoare totală estimată la 1,5 milioane de lei şi mai mult şi o suprafață totală de 120 de metri pătrați și mai mult. Cota impozitului reprezintă 0,8% din baza impozabilă.

La finele anului trecut, acest impozit a fost achitat de 1938 de persoane din cele 2893 identificate de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS).

Proiectare, casă, economie, construcţii, investiţii - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vor plăti sau nu locuitorii din sate impozitul suplimentar pentru locuinţe

Șeful adjunct al IFPS, IuriE Lichii, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că majoritatea contribuabililor care au fost suspuși impozitului pe avere sunt din Chișinău.

”În jur de 2500 de persoane sunt din Chișinău. În Moldova încă nu au fost estimate toate imobilele, în special cele din localitățile rurale. De aceea, casele neevaluate de Cadastru nu au fost luate în calcul la estimarea noului impozit”, a declarat Lichii.

Șeful adjunct al IFPS nu a exclus că în câțiva ani și locuitorii de la sate vor putea fi supuși noului impozit pe avere.

”Nu este exclus că și proprietarii caselor de la sate, care satisfac cerințele noului impozit, vor fi supuși impozitului pe lux. Mai întâi, acestea vor trebui să fie evaluate de specialiștii de la Cadastru, proces care este destul de anevoios și care durează în timp. Deocamdată însă casele din localitățile rurale nu sunt supuse noului impozit pe avere”, a explicat șeful de la Fisc.

Potrivit legislației, termenul de achitare a impozitului pe avere este ziua de 25 decembrie a anului de gestiune.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0