Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine vine în locul lui Viorel Chetraru la șefia Centrului Național Anticorupție

© Sputnik / Miroslav RotariPercheziții la administrația de stat a drumurilor
Percheziții la administrația de stat a drumurilor - Sputnik Moldova
Abonare
Mandatul actualului director al CNA, Viorel Chetraru, a expirat la 25 octombrie, potrivit legislației naționale, directorul CNA este ales pentru un mandat de 5 ani

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a inițiat acum nouă zile concursul pentru ocuparea funcției de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). 

CNA rămâne fără director. Viorel Chetraru își încheie mandatul>>>

Mandatul actualului director al CNA, Viorel Chetraru, a expirat la 25 octombrie 2017. Potrivit legislației naționale, directorul CNA este ales pentru un mandat de 5 ani.

Vicepreședintele comisiei, deputatul Anatolie Zagorodnâi, a declarat pentru Sputnik că în cele nouă zile de la lansarea concursului, la comisie încă nu a fost depus nici un dosar de participare. 

”Până acum, comisia juridică, numiri și imunități nu a fost recepționat nicio cerere cu privire la ocuparea funcție de director a CNA. Termenul de depunere a dosarului a fost stabilit la 30 de zile lucrătoare, astfel ca toți cei interesați să ocupe această funcție să aibă posibilitatea să participe la concurs”, a declarat deputatul. 

Concursul a demarat la 19 octombrie și urmează să se încheie la sfârșitul lunii noiembrie. 

Directorul CNA este numit în funcţie de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.  Funcţia de director este incompatibilă cu orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie.

Candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic. 

Candidatul la funcţia de director trebuie să întrunească următoarele cerinţe:

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul a aprobat demisia unui vicedirector CNA

    a) deţine cetăţenia Republicii Moldova şi este domiciliat pe teritoriul ei; 

    b) are capacitate deplină de exerciţiu; 

    c) are studii superioare juridice; 

    d) are o vechime în muncă în domeniul juridic de cel puţin 10 ani; 

    e) se bucură de o reputaţie ireproşabilă; 

    f) nu este şi nu a fost în ultimii 2 ani membru al vreunui partid politic, nu este şi nu a fost angajat în cadrul organelor permanente ale vreunui partid politic; 

    g) nu are antecedente penale; 

    h) cunoaşte limba de stat; 

    i) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea atribuţiilor.

Viorel Chetraru, în grad special de general-maior, a fost ales în funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie prin concurs, de către Parlament, la 25 octormbrie 2012. Potrivit Legii cu privire la CNA, Chetraru nu mai are dreptul să candideze pentru un al doilea mandat la șefia CNA. 

Fluxul de știri
0