Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tradiții de Sfânta Parascheva. Ce le este interzis fetelor nemăritate

© Photo : OrtodoxiaSfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, în această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande, încep pregătirile de iarnă

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Pe 27 octombrie, creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc pe Cuvioasa Maica noastră Parascheva (Petka), apărătoarea Moldovei. În popor această sărbătoare este cunoscută sub numele ”Sfânta Vineri de Toamnă”.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși. La vârsta de zece ani, se duce la Constantinopol, unde este invățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul - Sputnik Moldova
Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. De ce nu se taie nimic și nu se mătură

La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintești. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.

Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Încep pregătirile de iarnă.

Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

În această zi nu e bine să lucrezi. De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici acasă, pentru a te feri de bolile de ochi şi durerile de cap.

Sfânta Parascheva ocrotește familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriți, potoliți în acțiuni, să medităm și să ne rugăm pentru mântuirea noastră.

Domnișoarele nu trebuie să croșeteze sau să coase. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărita în veci. 

Un obicei mai spune că dacă toamna nu plouă până la Cuvioasa Parascheva, atunci se pune iarna curând. Totodată, dacă în dimineața zilei de vineri oile dorm grămadă, iarna va fi grea, iar dacă stau împrăștiate – va fi ușoară. 


Fluxul de știri
0