Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. De ce nu se taie nimic și nu se mătură

© Photo : libertatea.roTăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul - Sputnik Moldova
Abonare
Luni, 11 septembrie, are loc pomenirea taierii cinstitului cap al slăvitului Prooroc înainte-mergător și Botezator Ioan. Creștinii trebuie să țină seamă de câteva tradiții

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Creștinii ortodocși din Republica Moldova vor sărbători, la 11 septembrie, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.  

Fecior al Elisabetei şi al lui Zaharia – Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care a spus Duhul Sfânt prin proorocul Maleahi: ”Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta”.

Архивное фото праздничного богослужения в день Рождества Пресвятой Богородицы - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna septembrie

A iubit înţelepciunea, nu s-a îngrijit de hrană şi a locuit în pustie. A petrecut cu fiarele, acoperit cu păr de cămilă, hrana lui fiind ca a păsărilor. Ceea ce atrăgea miile de oameni şi mulţimile în pustie era viaţa sfântă, preacurată şi vrednică a lui Ioan.

Cel ce purta supranumele de ”Înger al Pustiei”, Sf. Ioan Botezătorul avea să împărtăşească soarta majorităţii proorocilor lui Israel, al căror şir îl încheie. Irod l-a prins pe Ioan şi l-a legat, în temniţă, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soţie. Căci Ioan îi zicea lui Irod: „Nu-ţi este îngăduit să ţii pe femeia fratelui tău”. Iar Irodiada îl ura şi voia să-l omoare, dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. 

Sărbătorindu-şi ziua, Irod — ameţit de vin, de cântece şi de dansul pătimaş al Salomeei, fiica Irodiadei – i-a făgăduit dansatoarei orice. Salomeea, instigată de Irodiada, i-a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. Capul însângerat al Sfântului i-a fost adus pe tipsie.

Aşa s-a încheiat viaţa pământeană a celui mărturisit de Hristos. În această zi Biserica a rânduit post negru.

Obiceiuri și supertiții

În popor mai persită încă unele obiceiuri și superstiții care sunt străine de învățătura creștină. În ziua aceasta, nu se bea vin roşu, deoarece unii cred că ar reprezenta sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Nu se folosesc farfurii sau alte vase, pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie. Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică. 

Fluxul de știri
0