Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câte milioane trebuie investite pentru a transforma Chișinăul în oraș-poveste

© Sputnik / Miroslav Rotariобрыв троллейбусных проводов
обрыв троллейбусных проводов - Sputnik Moldova
Abonare
Chișinăul se sufocă din cauza ambuteiajelor: schema transportului elaborată cu șapte ani în urmă este deja depășită și necesită îmbunătățiri. Cum intenționează Primăria Capitalei să soluționeze această problemă?

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik, Daria Cernega. Fluxul mijloacelor de transport din Chișinău a crescut considerabil în a doua jumătate a anului 2917, acest fapt generând zilnic numeroase ambuteiaje. Problema respectivă a fost discutată în cadrul dezbaterilor publice care au avut loc la Primăria Capitalei. Apropo, nici un reprezentant al structurii-cheie, adică al Direcției Generale Transport din Chișinău, nu a fost prezent la această ședință. Cei care au discutat cum ar putea fi soluționată situația critică au fost reprezentații Poliției Capitalei, ai Institutului de Proiectare, activiști civici și membrii ai Consiliului Municipal. Aproape toți au avut pretenții față de activitatea administrației Capitalei.

Parcările de-a lungul părții carosabile

Автомобильная пробка - Sputnik Moldova
Societate
Chișinăul în ambuteiaje: șoferii înjură, poliția strânge din umeri

Reprezentantul de la „Chișinău-Proiect", Alexandru Barcovschi, a criticat reconstrucția recentă a celor mai importante magistrale din Chișinău.
Acesta a spus că cei de la Primărie au avut la dispoziția lor strategia dezvoltării transportului public, elaborată acum trei ani de către specialiștii români și germani. Acolo este indicat ce și unde trebuie să se afle. Dar nu au ținut cont de ea.

În consecință, străzile au fost reconstruite, însă recomandarea care prevede ca banda extremă din dreapta să fie rezervată pentru transportul public nu a fost respectată. Mai mult ca atât: pe această bandă au apărut parcări de-a lungul părții carosabile.

Poliția strânge din umeri

Opinia lui Barcovschi a fost susținută și de reprezentantul Inspectoratului Național de Patrulare Nicolae Scurtu, care a confirmat că una dintre cauzele blocării transportului în Chișinău sunt parcările haotice pe banda din dreapta. Afară de aceasta, poliția solicită primăriei capitalei să reutileze intersecțiile.

Scurtu a spus că la intersecțiile unde se află stații de așteptare a transportului public, acestea trebuie mutate. În plus, trebuie de creat intrânduri spre trotuar pentru autobuze, troleibuze și microbuze.

Полиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Evitați această intersecție din Chișinău, dacă nu vreți să pierdeți ziua

Specialiștii recunosc că la ora actuală proiectarea drumurilor și a intersecțiilor din municipiu se desfășoară prin metoda „încercării". Din punct de vedere tehnic, Chișinăul rămâne de alte capitale. În majoritatea orașelor de peste hotare pentru proiectare sunt utilizate softuri speciale care prevăd până și reacția conducătorului auto la o intersecție sau alta. Pe când în Chișinău, chiar și schema transportului elaborată acum șapte ani, necesită îmbunătățiri, susține Sergiu Borozan, arhitectul principal al orașului.

Potrivit specialistului, dezvoltarea de mai departe a Chișinăului trebuie să decurgă după principiul „Orașul este pentru cetățeni, și nu pentru transportul personal". Borozan propune să fie degajată partea centrală a orașului, iar fluxul de transport să fie redirecționat pe o șosele circulare.

În acest scop trebuie construite trei centuri mari: una care să ocolească centrul, a doua care va uni cartierele locative, iar pe a treia va circula transportul care nu tranzitează Chișinăul.

Pentru realizarea acestui plan sunt necesare investiții mari. De exemplu, pentru a construi cea de a doua centură care să unească microraioanele, trebuie de construit căi de „legătură" suplimentare. Revizuirea structurii transportului va duce în mod automat la alte schimbări în Chișinău. Arhitectul principal al capitalei a propus deja să fie construite încă două zone pietonale: pe străzile Veronica Micle și Mitropolitul Varlaam.

Fluxul de știri
0