CHIȘINĂU, 25 oct — Sputnik. Kremlinul consideră că ceea ce se întâmplă la ora actuală la Chișinău ține de domeniul afacerilor interne ale Republicii Moldova, însă ar dori ca toate procesele să corespundă literei și spiritului legii; totodată, Rusia este interesată în dezvoltarea relațiilor bilaterale și salută intenția în acest sens a actualului președinte, Igor Dodon, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, transmite RIA Novosti.
Marți, 24 octombrie, președintele Parlamentului, Andrian Candu, în calitate președinte interimar al țării, a semnat decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării și a primit jurământul acestuia.
„Considerăm că ceea ce se întâmplă la ora actuală la Chișinău ține de afacerile interne ale Moldovei, însă totodată am dori, desigur, ca toate aceste procese să se desfășoare în strictă conformitate cu legislația. Știm că președintele Dodon este un adept convins al relațiilor bilaterale și de aceea, desigur, această convingere a sa este susținută de Moscova", a declarat Peskov în fața jurnaliștilor răspunzând la întrebarea acestora dacă Kremlinul urmărește evoluția evenimentelor din Moldova și cum reacționează la o astfel de remaniere.
Totodată, Peskov a menționat că „Kremlinul urmărește cu cea mai mare atenție" situația din Moldova și este interesat ca în această țară să se mențină dispoziția evidentă în favoarea dezvoltării relațiilor bilaterale cu Rusia.
Ultima dispută între președintele Moldovei, Igor Dodon, și Guvern s-a declanșat în contextul numirii ministrului Apărării. Dodon a respins de două ori candidatura lui Eugen Sturza, propusă de premierul Pavel Filip. Curtea Constituțională a decis că refuzul șefului statului de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile și justifică instituirea interimatului de către președintele Parlamentului țării sau de către premier. Ulterior, Guvernul i-a solicitat Curții Constituționale să concretizeze cine anume — premierul sau președintele Parlamentului — va putea numi ministrul Apărării.
Contradicția dintre majoritatea parlamentară și Guvern, pe de o parte, și președintele țării, Dodon, pe de altă parte, se acutizează pe zi ce trece. Obiectul principal al discordiei este politica externă a țării: președintele țării insistă asupra apropierii de Estul, și anume de Rusia, în timp ce majoritatea parlamentară și Guvernul instituit de către această majoritate înclină spre Occident. Președintele Dodon blochează inițiativele autorităților proeuropene, iar propunerile liderului statului nu sunt susținute în Parlament.